Naslovna / ZDK / Raspad većine u ZDK: Ko i skim hoće i neće?

Raspad većine u ZDK: Ko i skim hoće i neće?

Sedam stranaka vladajuće koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu održalo je u sjedištu Vlade i Skupštine sastanak o raspodjeli ministarstva buduće vlade, koju bi trebao predvoditi SDP-ovac Mehmed Bradarić.

Sastanak je vodio predsjednik Skupštine ZDK Ismet Sarajlić, koji je aktere zamolio da učine dodatni napor da se i postigne dogovor, ali je nakon manje od pola sata sastanak napustio njegov stranački kolega i v.d. predsjednik Kantonalnog odbora SBB- a ZDK Ermin Čehić.

– SBB se povlači iz pregovora o formiranju parlamentarne većine i vlasti u ZDK-u, a o razlozima političke prirode saznat ćete iz saopćenja Predsjedništva SBB- kazao je Čehić, koji dodaje kako je obavijestio i koalicione partnere.

SBB u Skupštini ZDK ima tri mandata, što znači da vladajuća koalicija još uvijek ima natpolovičnu većinu od tačno 18 mandata, koliko je i potrebno, za sastav Vlade ZDK.

Dok se u Zenici održava sastanak predstavnika svih političkih stranaka, “Avazov” portal saznaje da je Centrala SBB-a dala nalog dr. Erminu Čehiću da upozna svoje kolege s odlukom da SBB neće biti dio niti jedne vladajuće većine u ZDK.

To znači da SBB neće biti u ministarskom sazivu niti bilo kakvim direktorskim pozicijama i da ova stranka ostaje u opoziciji.Kako Avaz saznaje, Bh. blok i SDA su praktično dogovorili međusobnu koaliciju i samo je tehničko pitanje kako će lijevi blok o tome upoznati svoje članstvo, pa je SBB odlučio da ne pravi nikakvu smetnju uspostavljanju spomenute koalicije.

To je, uostalom, i bio suštinski razlog što i u Tuzlanskom kantonu SBB nije htio da glasa za kandidata ljevice jer bi time doveo sebe u poziciju da budući koalicioni partneri SBB koriste u međusobnim nadmetanjima za pozicije.

 

Fena