Naslovna / ZDK / Skupština ZDK planira uvođenje “e-parlamenta”

Skupština ZDK planira uvođenje “e-parlamenta”

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak prezentirao je danas planirane aktivnosti za unapređenje uslova za rad zatupnika i predstavnika medija u praćenju rada sjednica kantonalne skupštine, koje podrazumijevaju modernizaciju skupštinske dvorane i racionalizaciju u radu.

 

Prema njegovim riječima, Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona donio je jednoglasnu odluku o rekonstrukciji skupštinske dvorane, tokom koje će se izvršiti prilagodba za korištenje tehničke opreme u cilju da se skupštinski rad odvija putem “e-parlamenta”.

Planirano je da se rekonstrukcijom i modernizacijom postigne veća efikasnost i funkacionalnost u radu uz značajne finansijske uštede na kopiranju i distribuciji materijala.

“Jedna od novina je i uvođenje info-video servisa, kojim bi se omogućilo da sve aktivnosti Skupštine imaju pravovremenu dostupnost putem zvaničnog portala Kantona, a ne kao što je to sada slučaj putem televizijskih kuća i to nekoliko dana kanije. Na ovaj način bi se istovremeno ostvarile značajne uštede u budžetu”, kazao je predsjedavajući skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

Dosadašnji troškovi na kopiranju i distribuciji materijala, na godišnjem nivou, iznose oko 70.000 KM, a uvođenjem informatičke opreme ostvariti će se značajne uštede u budžetu. Rekonstrukcija skupštinske dvorane i poboljšanja uslova za rad medijskih timova trebala bi da se obavi za tridesetak dana, a radovi će koštati oko 65.000 KM.

Planirano je da se iz sredstava, kojima su do sada plaćane usluge snimanja, distribucije i emitovanja snimaka sa sjednica kantonalne skupštine, usmjere na realizaciju projekata iz oblasti medijskog praćenja i saradnje ministarstava ZDK.

Govoreći o usvojenom Zakonu o platama i naknadama u organima kantonalne vlasti Duvnjak je istakao da je donošenje bila obaveza zbog usklađivanja sa federalnim propisima, koja je kasnila čak osam godina. Usklađivanjem sa federalnim propisima plate će premijeru i ministrima biti manje za deset do 30 procenata, dok će nižerangiranim uposlenicima biti nešto povećane, ali će se na globalnom nivou ostvariti budžetska ušteda od oko 1,5 miliona KM.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

ZVANIČNO : Mladi u ZDK od ove godine oslobođeni plaćanja poreza na nekretnine

Jučer je u Zenici zasjedala Skupština Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su zastupnici, pored opširne diskusije, …