Naslovna / Osnovno obrazovanje / Učenici u ZDK izučavat će sadržaje ratnih zločina u BiH

Učenici u ZDK izučavat će sadržaje ratnih zločina u BiH

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je izmjene i dopune Nastavnog plana za osnovnu školu i gimnaziju.

Kroz navedene izmjene i dopune nastavnih planova i programa za Historiju/Povijest/Istoriju, učenici devetog razreda osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, izučavat će proširene sadržaje iz perioda agresije na našu zemlju (1992.-1995.), uključujući i činjenice navedene u presudama Međunarodnog suda kao i Suda Bosne i Hercegovine donesene u predmetima po optužnicama za etničko čišćenje, ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini kao i genocid u Srebrenici.

Kako bi se stvorio prostor za izučavanje navedenih sadržaja, fond sati u osmom razredu je povećan sa jednog na dva sata sedmično.

Primjena svih navedenih izmjena počinje od školske 2018./2019. godine uz prethodno provedene dodatne stručne edukacije nastavnog osoblja.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Nosioci listi SDA u ZDK: Galijašević, Ganić, Smajić, Pivić, Mandra, Mehmedović, Genjac …?

Nikad nije bilo uzbudljivije po pitanju sastavljanja izbornih listi za tri nivoa vlasti na izborima …