Naslovna / BiH / Studenti Mašinskog fakulteta iz Sarajeva pohađali u Palermu obuku iz poduzetništva

Studenti Mašinskog fakulteta iz Sarajeva pohađali u Palermu obuku iz poduzetništva

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), njih petnaest, pohađali su na Univerzitetu u Palermu u Italiji praktičnu obuku iz oblasti poduzetništva zajedno s kolegama s Univerziteta iz Elbasana u Albaniji i Univerziteta Crne Gore, saopćio je Mašinski fakultet.

Rad je bio organiziran u grupama čiji su članovi bili studenti sva tri univerziteta, čime su jačane i kompetencije timskog rada u višekulturalnom okruženju kakvo se i očekuje za BiH, napredna i izvozno orijentirana inovativna poduzeća, a kakvim streme ovi vrsni mladi ljudi.

Cilj obuke je bio osposobljavanje studenata za samostalnu izradu poslovnih planova i kreiranje i odabir inovativnih poslovnih ideja te unapređenje poduzetničkih kompetencija u cjelini kao ključnih kompetencija za zapošljavanje. To je i glavni cilj projekta REBUS koji finansira Evropska unija u programu Erasmus+.

U okviru projekta su nabavljeni računari za potrebe studenata koji imaju i mogućnost da notebook računare dobiju na korištenje radi boljeg vlastitog usavršavanja.

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je okupio impozantan konzorcij za realizaciju projekta kojeg čine 14 univerziteta iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Kosova, Njemačke i Rusije.

Ideja za projekat došla je iz nastojanja da se promijeni svijest studenta tehničkih fakulteta odnosno razbije otpor prema privatnim inicijativama i poduzetništvu.

 

(Vijesti.ba / FENA)