Naslovna / Biznis / Nakon sukoba Preventa i Volkswagena: Njemački mediji zainteresirani za stanje bh. ekonomije

Nakon sukoba Preventa i Volkswagena: Njemački mediji zainteresirani za stanje bh. ekonomije

Nedavni sukob Preventa i Volkswagena, koji je već riješen, u fokus njemačke javnosti doveo je ne samo bh. kompaniju Prevent i njenog vlasnika Nijaza Hastora već i bh. ekonomiju.

prevent wolksvagen

Frankfurter Allgemeine Zeitung tako danas opširno izvještava o stanju u BiH uz zaključak da je ekonomska situacija mnogo bolja od političke.

Ivona Zametica, ekonomistica u Raiffeisen Research centru u Sarajevu za FAZ navodi da je bh. ekonomija jedna od najstabilnijih u regionu te da su ekonomski pokazatelji svakodnevno sve bolji. BDP raste po stopi od 3 posto, a optimizam dijeli i Bečki centar za ekonomske studije koji navodi da će BDP u BiH u prosjeku rasti oko 3 posto, dok će u zemljama regiona biti ispod tog nivoa.

FAZ navodi da je EU glavni ekonomski partner BiH, posebno Njemačka.

Ipak, navode se i mnogi problemi. Zemlju je od 1991. napustilo oko 850.000 stanovnika, a nezaposlenost je velika.

GS Tvornica mašina iz Travnika dobar je primjer uspješne privatizacije. Njemački vlasnik je zatekao 50 radnika, a sada ih u Travniku radi 250.

Sabina Köpruner iz ove tvornice dodaje da je jedan od osnovnih problema užasno loš obrazovni sistem navodeći primjer da je skoro nemoguće naći radnika za CNC mašine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *