Budućnost ratovanja: Američki vojnici izveli vježbu s robotskim psima

Izlazeći iz aviona američkog ratnog zrakoplovstva, četveronožni robotski psi su projurili na aerodromu u pustinji Mojave i pokazali kako bi moglo izgledati ratovanje u budućnosti. Umjetni psi su bili dio stvarne vojne vježbe, iako će mnogima izgledati da je riječ o epizodi Black Mirrora.

Vježba koja je izvedena prošle sedmice je jedan od najvećih eksperimenata visoke tehnologije u američkoj vojsci, a uključivala je sve grane vojske poput obalne straže, desetine industrijskih timova i slično.

Foto: CNNFoto: CNN

Psi roboti su poslati van aviona da izviđaju prijetnje prije nego što im budu izloženi ljudi, stoji u saopćenju vojske. Elektronski očnjaci su samo jedna karika u onome što američka vojska naziva naprednim sistemom upravljanja bitkama.

Roboti koriste umjetnu inteligenciju i brzu analitiku podataka za otkrivanje i suzbijanje prijetnji američkoj vojnoj imovini u svemiru i mogućih napada na američku domovinu raketama i drugim sredstvima.

Foto: CNNFoto: CNN

Pomoćnik sekretara ratnog zrakoplovstva Will Roper je kazao da će se vojnici ubuduće na bojnom polju susretati s ogromnom količinom podataka za procjenu opasnosti.

“Procjena podataka kao osnovnog ratnog resursa, koji nije ništa manje važan od avionskog goriva ili satelita, je ključ ratovanja sljedeće generacije”, rekao je Roper u saopćenju.