Naslovna / Kakanj / FOTO: Kakanjci i kakanjke na dostojanstven način iskazali duboki pijetet prema žrtvama genocida Srebrenice

FOTO: Kakanjci i kakanjke na dostojanstven način iskazali duboki pijetet prema žrtvama genocida Srebrenice

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Muzej Kaknja je danas upriličio predstavljanje projekta “Genocid na karti”, te predstavljanje Srebreničkog arhiva, a prikazan je i dokumentarni film „Behar“ autora Tarika Hodžića koji govori o Srebrenici.

       

“Genocid na karti” je naziv projekta kojeg je pokrenuo Mugdim Cvrljo, Kakanjac koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”.  Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Dokumentarni film “Behar” je intimna želja autora Tarika Hodžića da ovim filmom “vrati ljude u život”. Trajanje filma iznosi 11 minuta i 7 sekundi, što znači da dužina filma odgovara datumu genocida (11/7). ‘Behar’ je dokumentarno-igrani kratki film koji je u toku prošlogodišnjeg SFF-a premijerno prikazan javnosti.

U programu Muzeja Kaknja učestvovala je i Kakanjka Belma Šišić, maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković”, koja je izvela recital “Srebrenica u mojim očima” kojeg je sama napisala.

Upriličen je i kratak historijski osvrt kustosa Muzeja Kaknja sa posebnim akcentom na Srebrenicu.

U Kaknju je danas upriličena i Mirna šetnja – Kakanj za Srebrenicu u organizaciji Asocijacije mladih SDA Kakanj.

Kakanjci su učestvovali i u “Maršu mira 2018”, te biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica.

 

 

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Amar Gile i Amel Tuka kao podrška Aldinu Šljivi za načelnika Kaknja!

Svjetski a naši ambasadori, poznati kakanjci, BH atletičar Amel Tuka i Zvijezda Granda Amar Jašarspahić …