Naslovna / Kakanj / FOTO: Na kakanjskim Vrutcima (Rozi) ove godine masovna posjeta, sjedilo se “kao nekad”

FOTO: Na kakanjskim Vrutcima (Rozi) ove godine masovna posjeta, sjedilo se “kao nekad”

U ataru sela Desetnik nalazi se lok. Vrutci. Tu se svake godine po pet dana a zadnji dan teferiča 4. tog augusta skuplja se narod iz šire okoline na teferić. Po priči koju sam čuo u Sebinju teferić je nastao na taj način što bi djevojke koje su kupile sijeno na imanju nekog Berbage kad bi završili posao počele se veseliti i igrati. Teferič na Vrutcima održava se nešto više od 100 godina.

Ove godine uz pjesmu, druženje i roštilj kao i mnogih ranijih godina narod je porodično tradicionalno dolazio iz okolnih mjesta Doboja, Desetnika , Dumanca, Bičera, Hrasnica, Papratnice, Javora, pa čak i sela Slapnica, Gora, Zgošće i Tršća propješačili su na kakanjske Vrutke koji su udaljeni oko 20 kilometara od Kaknja.

Kod ranijih teferiča na Rogama (Vrutkama), muslimani su dolazili u džamiju, klanjali bar podne i ponovo se vraćali. Teferiči su se održavali i u vrijeme rata, a nekada su i pripadnici međunarodnih snaga helikopterom dolazili da kupe mlade jagnjetine sa ražnja i odlazili.

Na teferiču se prodavalo meso sa ražnja i roštilja, razni slatkiši i najstariji među njima halva i sladoled, a najveću zaradu su, čini mi se, imali oni koji su prodavali himber od vode koju je trebalo donijeti iz Tavnika povrh sela Desetnik. Pričaju, jednom je, kad mu je nestalo ekstrakta za himber, domišljati prodavac skinuo svoj fes, kriomice ga potopio u kantu sa vodom, iscijedio ga i niko se nije požalio ko je popio.

Kakanjinfo.com

Zahvaljuemo se pratiocima i čitaocima portala na fotografijama.