Naslovna / Ekskluzivno / Ibrahim dr.Aličković: Imunizacija je nabolja preventivna mjera u medicini

Ibrahim dr.Aličković: Imunizacija je nabolja preventivna mjera u medicini

Gripa  je sezonsko akutno zarazno oboljenje disajnih puteva koje uzrokuje virus gripa.

Kliničku sliku gripa karakteriše nagli skok temperature (telesna temperatura viša od 38°C), bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita, malaksalost, jeza, drhtavica.

Pored opštih simptoma javljaju se kašalj  , zapušen nos, upala grla i ždrela, a kao komplikacija može nastati i upala pluća.Težina bolesti ide od blagih preko ozbiljnih, ali može dovesti i do smrti.Vakcina protiv gripa je još jedan način borbe protiv ove bolesti koja se često podcenjuje. zašto je to tako, te ko bi se trebao vakcinisati i koliko nas te vakcine mogu zaštiti pitali smo doktora pri JU DOMU ZDRAVLJA KAKANJ, specijalistu epidemiologa Prim.doc.dr.sci Ibrahima dr. Aličkovića. 

Ibrahim dr.Aličković: Imunizacija je nabolja preventivna mjera u medicini

Ibrahim dr.Aličković: Imunizacija je nabolja preventivna mjera u mediciniVakcina protiv gripa je još jedan način borbe protiv ove bolesti koja se često podcenjuje. zašto je to tako, te ko bi se trebao vakcinisati i koliko nas te vakcine mogu zaštiti pitali smo doktora pri JU DOMU ZDRAVLJa KAKANJ, specijalistu epidemiologa Prim.doc.dr.sci Ibrahima dr. Aličkovića.

Posted by Kakanj Info on Friday, December 20, 2019