Naslovna / Kakanj / KAKO JE KAKANJ DOBIO SVOJ PRVI AVION!

KAKO JE KAKANJ DOBIO SVOJ PRVI AVION!

Rudi Čajavec

Rudi Čajavec

Rudi je završio gimnaziju, nakon koje nastavlja studij i završava pravo. Vojsku je služio u Novom Sadu. Iz vojske je izašao kao vazduhoplovni potporučnik-pilot. Službovao je u raznim ustanovama, a 1939. godine odlazi u Francusku u želji da na Sorboni doktorira pravne nauke. Nakon kapitulacije Francuske vraća se u zemlju i dobiva namještenje u Splitu.

Poslije kapitulacije Jugoslavije, aprila 1941. godine, nalazi se u Banjoj Luci kao šef Ureda za kolonizaciju. Uspostavlja vezu sa Narodnooslobodilačkim pokretom, pronalazi način i dostavlja municiju, sanitetski materijal i obavještenja na slobodnu teritoriju. Na banjalučkom aerodromu povezao se sa pilotom Franjom Kluzom i aviomehaničarom Milutinom Jazbecom s kojima priprema prelijetanje na slobodnu teritoriju.

To im uspijeva u maju 1942. godine, avionom “Brege 19” slijeću na aerodrom Urije kod Prijedora među partizane.

Tokom prvog borbenog leta 4. jula 1942. godine Rudi Čajavec baca letke iznad Banje Luke i napada aerodrom Zalužani. U posljednjem napadu Rudi je ranjen i nije uspio da se prebaci na slobodnu teritoriju. Prinudno je sletio kod sela Kadinjana. Neprijatelj ga je opkolio, a da mu ne padne živ u ruke izvršio je samoubistvo. Odlikovan je Spomenicom 1941, Ordenom narodnog heroja i Ordenom zasluga za narod prvog reda.

Ispred škole u Kaknju, koja se nalazi u blizini stana u kojem je 1911. godine rođen Rudi Čajavec, 1986. godine postavljen je avion “Soko 522” u znak sjećanja na poznatog partizanskog avijatičara. U ratnom i postratnom periodu avion je devastiran. Avion je bio poklon Ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije, a dopremljen je iz garnizona Rajlovac.

Ulica u Kaknju u kojoj je rođen Rudi Čajavec danas nosi njegovo ime, saopćeno je iz Općine Kakanj.
https://www.youtube.com/watch?v=fdHCPT7dqnY