Naslovna / Kakanj / Potpisan sporazum o izgradnji dijela puta Donji Kakanj-Kondžilo

Potpisan sporazum o izgradnji dijela puta Donji Kakanj-Kondžilo

Sporazum o saradnji na realizaciji projekta “Izgradnja dionice ceste Donji Kakanj – Kondžilo (Brnjic), od skretanja za Mramor do postojećeg mosta na rijeci Ribnici – INJEKCIJA NA KOJU SE ČEKALO DUGO VREMENA – RJEŠENJE PUTNE INFRASTRUKTURE ZA MJESNE ZAJEDNICE SA PODRUČJA BRNJICA, TE MZ MRAMOR (SUBOTINJE)
Potpisnici Sporazuma:
1️⃣TRGOŠPED 120.000KM + PDV
2️⃣TVORNICA CEMENTA 250.000KM + PDV
3️⃣RUDNIK MRKOG UGLJA KAKANJ – obavezuje se izgraditi saobraćajnicu preko prelivnog kanala na brani odgovarajuće širine za putnička i motorna vozila. Rudnik mrkog uglja Kakanj je dužan u roku od 2 godine od dana potpisivanja ugovora o koncesiji izgraditi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu kroz eksploataciono polje PK “Vrtlište” na dionici od buduće brane na Ribnici do regionalne ceste R 445.
4️⃣OPĆINA KAKANJ 441.297KM + PDV, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, eksproprijacija, pribavljanje potrebnih saglasnosti, izrada i finansiranje potrebne projektno-tehničke dokumentacije i građevinske dokumentacije.

Dužina dionice u ovoj fazi iznosi 2.067 m.

Vrijednost radova u prvoj fazi je 911.297,02 KM, dok je vrijednost kompletnog projekta oko 2.500.000 KM.

“Želim se zahvaliti svim ljudima koji su proteklih godina davali svoj doprinos da dođe do realizacije projekta probijanja nove trase puta Donji Kakanj – Kondžilo. Svi koji su nastojali u proteklom periodu da dođe do realizacije projekta su imali dobre namjere, borili su se, trudili…

Ovaj Sporazum nije samo finansijska podrška za projekat, nego potvrda da svi danas potpisani zagovaraju izgradnju puta za Brnjic.

Iskren da budem, kroz vijeće, ali i kroz razgovore na terenu, više puta sam bio prisutan raspravama o ovom projektu.
Ni dan danas nisam siguran šta je zapravo najbolje rješenje i dali je ovo najbolje rješenje za mještane ovog područja.
Međutim, uzmemo li u obzir niz faktora i samu fazu u kojoj se trenutno nalazimo ipak smatram da je ovo najbolje rješenje. Svako drugo rješenje bi zahtijevalo prije svega vremena i usaglašavanje, a mi nemamo vremena. Vrijeme za nas je davno isteklo, stoga moramo krenuti brzim tempom i završiti ovu priču za sva vremena.

Svjesni smo da je veliki broj mještana Brnjica i okolnih sela migrirao u grad i da je njima sada potrebna infrastruktura tamo gdje su napravili nove kuće, ali svi oni i dan danas ukazuju na potrebu puta za Brnjic.
Pored toga, stanovništvo koje i dan danas živi u ovom kraju je zaslužilo da se za ovaj put borimo do posljednjeg njihovog dana života.
Ne mogu kazati da postoji krivac zašto ranije nije došlo do realizacije projekta probijanja nove trase puta za Brnjic. Svi koji su bili uključeni u ovu priču su davali svoj maksimum. Međutim, nemoguće je naći krivca za sve ovo. Svi oni koji su bili u mogućnosti da urade ovaj projekat davali su svoj maksimum da uspiju u tome, medjutim nije uvijek bilo do ljudskog faktora.

Dobra vijest je i ta da su u završnoj fazi pregovori za raspisivanje javnog poziva i u konačnici potpisivanje ugovora za koncesije nad eksploatacijom uglja između Vlade ZDK i RMU..što će biti itekako velika finansijska podrška za ovaj projekat. Također podršku očekujemo i sa viših nivoa vlasti u narednim fazama izgradnje puta.”