Kantonalna bolnica Zenica nema osnovne lijekove za oboljele od karcinoma

KB Zenica

Klinički centri u Federaciji BiH veće neko vrijeme se bore sa nestašicom lijekova za pacijente koji boluju od malignih bolesti. Iz bolnica ističu da im lijekovi nisu isporučeni, a direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH tvrdi da je problem u tenderima, dobavljačima i finansijama. Nijedno opravdanje za oboljele nije prihvatljivo jer ovo nije prvi put da terapiju ne mogu primiti na vrijeme.

Prema informacijama koje smo prošle sedmice dobili od FZZO-a, deficitarni lijekovi su Karboplatin 50 i 150 mg, Cisplatin 50 mg, Vinkristin, Tioguanin, Leuprorelin 3,75 mg, Gemcitabin 200 mg i 1000mg, Temozolamidi i Imatinib mesilat.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na stanju nemaju dva citostatika.

“Carboplatin 50 mg i 150 mg nemamo od 01.decembra 2016., a Cisplatin 50 mg od 09. januara ove godine. Od 19. decembra 2016. godine nismo imali Tamoxifen 10 mg, ali je stigao prošle sedmice. Ovakva situacija se i ranije dešavala, najčešće u ovo doba godine kada se rade novi tenderi na sljedeću godinu”, kazali su nam iz SKB Mostar.

Broj izdatih terapija za onkološke pacijente na mjesečnom nivou u Kantonalnoj bolnici Zenica je oko 700, a već dva mjeseca nemaju dva osnovna lijeka Karboplatin i Vinkristin.

“Prošle sedmice smo ostali bez Aromasina, Gliveca i Cisplatina. S obzirom da su dva citostatika od nabrojanih osnovna u tretmanu onkoloških pacijenata, situacija nije zadovoljavajuća i ukoliko ne bude kontinuirano snabdijevanje i drugim potrebnim citostaticima, imat ćemo problem u liječenju onkoloških pacijenata i to odmah”, ističu iz Kantonalne bolnice Zenica.

I u UKC-u Tuzla krajem jedne i početkom druge kalendarske godine dolazi do zastoja u isporuci lijekova, ali to u ovom kliničkom centru trenutno nije slučaj.

“Na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla u Poliklinici sa dnevnom bolnicom dnevno se aplicira oko 30 citoterapija, što na godišnjem nivou iznosi oko 7. 000 aplikacija citostatika onkološkim pacijentima, uz ostala odjeljenja gdje se ordinira citoterapija. Za sada imamo potrebne lijekove”, kazali su nam iz UKC-a Tuzla.

U slučaju nestašice pacijenti sami kupuju lijekove, a Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja vrši refundaciju za kupljeni lijek.

Iz Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić nisu nam ustupljene informacije o stanju s citostaticima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao ni o broju oboljelih od malignih bolesti kojima su ovi lijekovi potrebni.

(zziro fbih)