“Očekujem pun stadion i bolju igru nego protiv Sjeverne Irske”

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra na Bilinom polju protiv Austrije igra drugi meč Lige nacija

Zmajevi su u subotu novo takmičenje otvorili pobjedom u Belfastu protiv Sjeverne Irske rezultatom 2:1. Selektor BiH Robert Prosinečki imao je tada ogromnih problema u sastavljanju tima, naročito u defanzivnoj liniji.

Sada se u ekipu vraća Darko Todorović, čiju poziciju u Belfastu je pokrivao Muhamed Bešić, a spreman za meč je i Miralem Pjanić, koji su povrijedio u finišu utakmice protiv Sjeverne Irske.

– Poslije Irske vratili smo se u Zenicu. Imalo smo dva dana pripreme i treninga. Odmorili smo se, oni koji su bili roviti, oporavili su se. Svi konkuriraju za utakmicu, što me veseli. Znamo snagu Austrije, da su odlična reprezentacija. Očekuje nas zanimljiva utakmica. Moramo očekivati da ćemo puno bolje odigrati nego u Irskoj. Imamo još danas trening. Očekujemo pun stadion. Nama je to jako važno. Znamo kako je bilo u Irskoj i nadam se da će isto tako biti sutra – rekao je u uvodnom obraćanju selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki.

Uprkos pobjedi koja je ostvarena u Sjevernoj Irskoj, javnost u BiH nije pretjerano zadovoljna igrom koju su pružili Zmajevi.

– Imalo smo dosta problema u Belfastu. Tražili smo solucije na desnom boku, gdje je bio Bešić. Tu smo improvizirali. Sami smo im dopustili da nam prave pritisak. Gubili lopte, oni su mogli povesti. Izgubili smo samopouzdanje, oni dobili. Puno je takvih utakmica. Kada bolja ekipa izgubi. Nama su najvažnija tri boda, što u Sjevernoj Irskoj nije lagano osvojiti – dodao je Prosinečki.

– Igramo kući i želimo imati loptu, na čemu ja insistiraom. Znamo austrijske kvalitete. Analizirali smo njihove utakmice. Riječ je o discipliniranoj ekipi, koja igra presing po cijelom terenu. Bit će to drugačija utakmica, nego što je bila protiv Sjeverne Irske.

Najslabija karika u reprezentaciji Austrije, odnosno njihove slabe strane?

– Imaju mane, nisu se kvalificirali na veliko takmičenje. S novim trenerom su dobili više discipline. Imaju kvalitete, igrače koje prave razliku. Znaju šta hoće, fizički su dobri. Dobro smo analizirali mane, koje ćemo, nadam se, iskoristiti – priča bh. selektor.

On je kazao da je u Belfastu vezni red imao problem. Protiv Austrije ćemo težiti na ofanzivnoj igri i dominaciji.

Susret Bosna i Hercegovina – Austrija igra se u sklopu lige “B” Grupe 3 na stadionu Bilino polje u Zenici 11. septembra sa početkom u 20.45 sati.