Naslovna / FOTO KORNER / Mirza Čobo, Elmir Delibašić i Amer Smolo – tim koji je pripremio PRVI „Energetski EXPO Kakanj 2016”

Mirza Čobo, Elmir Delibašić i Amer Smolo – tim koji je pripremio PRVI „Energetski EXPO Kakanj 2016”

img_8997-copy

Prije nekoliko dana imali smo priliku da se upoznamo sa programskim sadržajem koju nam je ponudio prvi “Kakanjski Expo 2016” a tim koji je pripremi ovaj fenomenalan skup je dipl.ing hemije i prof.hemije Elmir Delibašić, diplomirani politolog Čobo Mirza i diplomirani ekonimista Amer Smolo, inače predstavnici Udruženja C.E.K.O.R koje je u posljednjih nekoliko mjeseci veoma aktivni.

Cekor je učestvovao u dvije volonterske akcije-proljetna akcija čišćenja “Gradu s ljubavlju”, vodio akciju Lets”do it-milion sadnica za jedan dan” i organizovao energetski EXPO dao doprinos ekološkoj slici našeg grada u 2016-toj godini.

Naš portal je na samom početku prije samog održavanja predstavio program Expo, međutim ovom prilikom još jednom o programu koji je održan 17.12.2016.

“U subotu, 17.12.2016. godine od 10 do 15 sati, u foajeu i kino sali Doma kulture Kakanj udruženje “Centar za ekologiju i održivi razvoj” –C.E.K.O.R. Kakanj, pod pokroviteljstvom Općine Kakanj organizuje ”Energetski EXPO Kakanj 2016.”,prvu manifestaciju ovog tipa u Kaknju.

Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti svih građana, a posebno omladine i djece, o energetskoj efikasnosti, odgovornom korištenju energije, ali i upoznavanje sa savremenim tehnologijama i recentnim trendovima iz ove oblasti.

“Na Energetskom EXPO-u predstavit će se i naša kompanija sa ciljem prezentacije proizvoda i usluga iz oblasti energetske efikasnosti, a građani će imati priliku da se upoznaju sa načinima uštede energije u domaćinstvu.

Pomoću inovativnih građevinskih materijala jednostavno skrbite za bolju klimu, kako u okolišu tako i u vlastitom domu. Smanjuje se potrošnja energijei  povećava vlastita udobnost zahvaljujući boljoj klimi, većem stepenu komfora, i manjim izdacima za režije”, navode iz ovog Centra.

Dodaju da je dobra izolacija ušteda za cijeli životni vijek građevine. Osim što povećava vrijednost građevine, pruža i komfor stanovanja u svakom godišnjem dobu. “Zahvaljujući visokom standardu kvalitete gradnje, energetski štedljive građevine imaju i dužu trajnost što doprinosi održivoj zaštiti klime. Naime, kvalitetnom fasadom uz izolaciju u nekoliko godina vratit ćete uloženi novac jer će se potrošnja energije potrebne za grijanje i hlađenje objekta smanjiti za 40 do 60%. Zato smo za vas, na našem promotivnom štandu, obezbjedili bon sa uštedom od dodatnih 3% na kompletne fasadne sisteme u našim maloprodajnim objektima Baucentar i Skladište građevinskog materijala”, ističu iz Centra.

Fibran Grupa je jedan od vodećih evropskih proizvođača termoizolacije ekstrudiranog polistirena najvišeg kvaliteta brendiranog kao FIBRANxps, ali i jedan od najvećih proizvođača kamene vune pod imenom FIBRANgeo.

Kamena vuna FIBRANgeo proizvodi se od mineralnog kamena, a široko je poznata po termičkim i zvučnim izolacionim karakteristikama, kao i po izuzetnim performansama u pogledu zaštite od požara.

Odgovore, kao i savjete vezano za termoizolaciju su posjetioci dobili kod predstavnika Fibrana i Urse koji su bili sami gosti na ovoj manifestaciji.

15577545_10211045548834097_2138589253_n

Udruženje „Centar za ekologiju i održivi razvoj“ -C.E.K.O.R. Kakanj,  pod pokroviteljstvom Općine Kakanj je upriličilo „Energetski EXPO Kakanj 2016.godine“, sa sljedećim sadržajem.

Program je održan u foajeu i kino sali Doma kulture i ponudiće nesvakidašnje i zanimljive programe i  tehnologije.

Za djecu svih uzrasta je upriličen bogat edukativno-zabavni program,  a izdvajamo interaktivnu predstavu “ENERGETKO“,edukativne filmove „EKO SUTRA“ i animirani film„OZONSKIOMOTAČ“,takmičenje,“TRKA BICIKLIMA – KO ĆE BITI SPORIJI“,radionicu za djecu“Pravimozabavne i ukrasne predmete od recikliranih materijala“, slikanje na licu „body paint“ i slatka iznenađenja.

Za sve posjetioce ali i za penzionere su pripremljena posebna iznenađenja ali i vrijedne nagrade.

Od ostalih zanimljivosti i najmodernijh tehnologija iz oblasti energetske efikasnosti izdvajamo: solarnu klupu,hibridna vozila,električni motor i električni bicikl, solarnipaneli i kolektori,pametna rasvjeta,eko kuća,led rasvjeta,inovatorskiprojekti-HHOgenerator i udarna pumpa…

Na Energetskom EXPO-u su prigodnim programima i na promotivnim štandovima predstavljeni inovatori, kompanije, posredničke institucije i organizacije koje proizvode i prometuju proizvode i usluge iz oblasti energetske efikasnosti, a građani će imati priliku da se upoznaju sa načinima uštede energije u domaćinstvu.

Jedan od ciljeva ove manifestacije, a koja se realizira u okviru Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Kakanj (SEAP, Sustainble Energy Action Plan) je omogućiti pojedincima i kompanijama da prezentiraju svoja napredna rješenja, tehnologije, proizvode i usluge iz oblasti energetske efikasnosti, kao i primjene obnovljivih izvora energije.

Upriličeni SADRŽAJI Exp-a

Otvaranje manifestacije u 10.00 ,nakon toga predstavljanje svih učesnika a onda slijedi predstavljanje i poklon građanima Kaknja solarne klupe koja će doprinijeti modernizaciji ali i energetskoj efikasnosti našeg grada.. Voditelj programa će biti Mirza Bajramović

12.00 sati Edukativnozabavni program za djecu o uštedama energije:

– GLEDANJE 2 ZABAVNO-EDUKATIVNa FILMA O OČUVANJU ENERGIJE I ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

(za djecu starijeg uzrasta film „EKO SUTRA“ o energiji i klimatskim promjenama a za djecu mlađeg uzrasta gledanje crtanog filma „Ozonski omotač“)

-INTERAKTIVNO-EDUKATIVNA DJEČIJA PREDSTAVA ENERGETKO( Mirza Bajramović-LOŠO i  Zlatan Školjić-ENERGETKO na zabavan način djeci kroz predstavu objašnjavaju osnovne pojmove o energiji,uštedama energije i animiraju ih da i oni učestvuju,djeca će razvrstavati otpad i na kraju svi izaći na scenu da pomognu ENERGETKU)

-RADIONICA ZA DJECU-PRAVIMO ZABAVNE PREDMETE OD RECIKLIRANIH MATERIJALA-moderator Amila Delibašić a izrađivače se krunice od iskorištenih rolni papira,novogodišnji ukrasi i ukrasne čaše od starih flaša-djeca će uz nadzor i vođenje naučiti sami da naprave iste.Djeca sve predmete koje naprave nose sa sobom kući za uspomenu. Nakon završene predstave djeca izlaze u hol na lijevi izlaz i tu ih ih čeka spremna radionica.

CRTANJE NA LICU ZA DJECU-facepainting je veoma popularan kod djece mlađeg uzrasta i srtanje Miki Maus,Mini Maus,Spajdermen,Leptirići…Face painting će raditi body paint umjetnica NedžmaBjelopoljak-Čaluk.

-PODJELA KOLAČIĆA ZA DJECU U OBLIKU SOLARENOG PANELA I ŠTEDNE SIJALICE-nakon završenog programa sva djeca će dobiti kolačiće u obliku solarnog panela ili štedne sijalice.

-ZA DJECU DO 16 GODINA TRKA BICIKLIMA-KO ĆE BITI SPORIJI(nagrada je bicikl za prvo mjesto   a pravo učešća imaju djeca koja su učestvovala u edukativnom dijelu programa. Starija djeca nakon odgledanog filma odlaze da učestvuju u trci-ko će biti sporiji. Označiće se putanja i ko sporije pređe put od tačke A do tačke B bez da nogama dira pod pobjednik je.)

-PODJEELA PENZIONERIMA ŠTEDNIH SIJALICA I LETAKA SA SAVJETIMA ZA UŠTEDU ENERGIJE ZA SVE POSJETIOCE-penzionerima ćemo naglasiti kroz najavu da ponesu ček od penzije jer ih čeka iznenađenje a svi će dobiti i praktične savjete kako smanjiti troškove potrošnje energije

-ENERGETSKE PITALICE ZA SVE POSJETIOCE SA PITANJIMA I NAGRADAMA ZA TAČNE ODGOVORE-Izlagači će donirati svoje proizvode koje će posjetioci moći osvojiti a pitanja će biti vezana za učesnike tj firme koje su dali nagradu. Da bi znali odgovor moraće proći kroz EXPO i upoznati se sa ponudom izlagača

Solarna klupa će po prvi puta biti viđena u našem gradu i Općina će je u sklopu ovog projekta pokloniti građanima na korištenje i biće postavljena u parku JUKSC koja je i partner na projektu. Ona će doprinjeti modernizaciji grada ali i energetskoj efikasnosti.

-PODJELA ZAHVALNICA ZA UČESNIKE ENERGETSKOG EXPO-a 

IZLOŽBA SVIH NAPREDNIH TEHNOLOGIJA IZ ENERGETSKE EFIKASNOSTI I UŠTEDA ENERGIJE:

(DEŠAVAĆE SE U LIJEVOM KRILU FOAJEA DOMA KULTURE)

UČESNICI:

OPĆINA KAKANJ

TRGOŠPED  d.o.o. KAKANJ,

 NOVA TRGOVINA d.o.o.  KAKANJ,

JP GRIJANJE  d.o.o. KAKANJ,

TVORNICA CEMENTA KAKANJ,

TERMOELEKTRANA KAKANJ,

RUDNIK KAKANJ,

AVA STAR KAKANJ,

EKOTERM LOVIĆ d.o.o. LUKAVAC,

 EKO SAN d.o.o. SARAJEVO,

 PROKREDIT BANKA,

AUTO-KUĆA NUIĆ,

DELTRON d.o.o.   SARAJEVO,

TEHNIČKA ŠKOLA ZENICA,

SREDNJA ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA SARAJEVO

HASAN ALIĆ KAKANJ

UDRUŽENJE CENTAR ZA EKOLOGIJU I ODRŽIVI RAZVOJ-C.E.K.O.R. KAKANJ,

 

Izdvojeno od atraktivnih sadržaja:

– SOLARNA KLUPA

-ELEKTRIČNO AUTO,ELEKTRIČNI MOTOR,ELEKTRIČNO BICIKLO

– KROVNE TROSLOJNE IZOLACIJE

-SOLARNI KOLEKTORI I PROGRAM ZA GRIJANJE I HLAĐENJE

-SISTEMI GRIJANJA,KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE

– INOVATOR PROF.ENIJAD HANDŽIĆ SA INOVACIJAMA HHO GENERATOR I UDARNA PUMPA-prvo mjesto na Festivalu rada svih srednjih  stručnih i tehničkih škola BiH u 2015.godini

– SREDNJOŠKOLSKI PROJEKTI PAMETNA RASVJETA I EKO KUĆA- drugo mjesto Srednja na 41. Hrvatskom salonu inovacija sa međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2016 i 12. Izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova „BUDI UZOR“ 2016, koji su se održali u Zagrebu na zagrebačkom Velesajmu od 09.11. do 12.11.2016

Na kraju održavanja iz ovog Udruženja su istakli; “Danas je uspješno održan energetski EXPO Kakanj 2016.godine. Zahvaljujemo svima koji su podržali manifestaciju koja je ispunila očekivanja i vidimo se dogodine… Hvala Općini Kakanj, svim izlagačima i učesnicima i partnerima”.

Sve fotografije sa programa možete pogledati na našem linku: https://www.facebook.com/pg/kakanjinfo/photos/?tab=album&album_id=1375455499153067

H.H./KAKANJINFO.COM