Rusija demantuje: Nismo isporučivali rakete S-300 Hrvatskoj

Moskva demantuje informacije u hrvatskim medijima o tome da je Rusija početkom devedesetih, navodno, zaobilazeći embargo Ujedinjenih nacija, isporučila naoružanje Hrvatskoj, uključujući sisteme S-300, saopćio je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Artem Kožin.

– Rusija se uvijek dosljedno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obaveza, uključujući one koje se tiču embarga na isporuke naoružanja sukobljenim stranama tokom jugoslovenske krize 1991-1995 – rekao je diplomata.

Smatra da su ovakve objave provokativne i da “grubo izvrću činjenice, a da je njihov cilj da se ocrni politika Ruske Federacije na Balkanu. Tim prije je neprihvatljivo u kontekstu svih ovih izmišljotina to što se spominju kontakti ambasadora Rusije u Zagrebu. Svu odgovornost treba da snose autori ovakvih ideja“.

Prema pisanju nedavnog izdanja Večernjeg lista, ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov pozvao je ovih dana na razgovor u ambasadu hrvatskog biznismena Zvonka Zubaka koji se bavi trgovinom oružja da bi ga pitao gdje su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija navodno u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj. Ističu i da su rakete navodno korištene u operaciji Oluja koju je provela hrvatska vojska.

FAKTOR.BA