Samir Gazić – samostalni likovni umjetnik koji “oslikava ono što voli”

IMG_20160802_134829

Kakanj je uvijek imao raznovrstan i velik broj umjetnika koji su svoj talenat pokazivali na ova (amaterski), ili onaj (profesionalni) način, te su svoja znanja i umijeća sticali kroz dugogodišnji rad i praksu.

Jedan od tih samostalnih, samoukih likovnih umjetnika na ovom području je i Samir Gazić 1965.godšte iz mjesne zajednice Kakanj II (Plandište).

On je s osnovnim crtežima počeo kao dječak od nekih 14 godina, kada se javio malo veći interes za slikanje bojom. Danas mu hobi sa kistom, platnom donosi i jedan dio materijalne i novčane dobiti koji puni kućni budžet. Aktivno je počeo sa slikanjem ulja na platnu tek 2007.godine , jer je prije teško nalazio slobodno vrijeme i način za pokazivati svoje likovno umijeće radi ličnih obaveza. Danas Gazić uživa u svom radu, u kom najbolje oslikava ono što voli. Postao je aktivan član je i likovnog udruženja „Duga“ na nagovor Hidajete Smajović, likovne umjetnice.

Mišljenja je da svi umjetnici mogu više, bolje i perspektivnije pokazivati umijeće svojim radom.

Kaže kako se od kvalitetnog slikanja se može dodatno zaraditi ali ne i normalno živjeti.

Do sada je učestvovao na oko 30-tak zajedničkih izložbi u Travniku, Zavidovićima, našem Kaknju i drugim krajevima. Tehniku kojom se pretežno koristi je ulje na platnu, akril, čak i kamen, suhi pastel te grafiti-ugljen.

Već skoro tridesed godina obavlja svoj profesionalan posao kao vodoinstalater u kakanjskom JP Vodokom.

Ističe kako od kvalitetnog slikanja se može dodatno zaraditi a što je dodatan prihod na današnjoj recesiji.

Motivi koje oslikava ovaj veoma staložen i jednostavan umjetnik su; pejsaži i bosanski stari artefakti.

Gazić je do sada imao i svoje samostalne izložbe slika u Likovnoj Galeriji u Kaknju a bio je i aktivan učesnik tokom slikanja na Kakanjskim danima 2016.

H.H.