Klupski fudbal u BiH se više voli nego u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji: Fascinantna posjeta u prva dva kola

Skloni smo podcjenjivanju. Skloni smo omalovažavanju, ismijavanju svega onoga što dolazi ili recimo ima veze sa Bosnom i Hercegovinom. Takvi smo, takav nam je “genski materijal” i to nije ništa novo.

Tako je i sa fudbalom, onim klupskim. Naša Premijer liga je najgora, ne interesuje to nikoga. Pogledaj samo kako je u Hrvatskoj i Srbiji sve uređeno, a o Sloveniji da i ne pričamo. Upravo su ovo rečenice koje se čuju tokom razgovora “poznavaoca” fudbalskih prilika u našoj zemlji.

No, da li je baš sve tako. Da li je suđenje u Bosni i Hercegovini lošije od onog u zemljama regiona? Usudili bismo se reći da nije?

Da li su lige pa i klubovi, izuzmemo li njih par, kvalitetniji od onih u Premijer ligi? Usudili bismo se reći da nisu. Da li su utakmice u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji kvalitetnije od onih u Bosni i Hercegovini. Nisu. Kvalitetnije se realizuju prenosi, infrastruktura je bolja pa onda to i na malim ekranima izgleda bolje.

Ali, niti jedna liga u regionu nema ono što ima Premijer liga. Tu dozu neizvjesnosti, kako u borbi za sami vrh, tako i borbi za ostanak. Nema nedodirljivih što daje draž samom takmičenju, a da će tako biti i u ovoj sezoni može se uočiti i nakon uvodna dva kola. Nema ekipe sa stopostotnim učinkom.

Nema nijedna liga u regionu toliki broj klubova koji su prije agresije na Bosnu i Hercegovinu igrali u elitnom rangu bivše Jugoslavije (Sarajevo, Željezničar, Velež, Borac, Čelik i Sloboda). Nema nijedna liga toliko klubova sa tradicijom kao što ima Premijer liga.

I upravo zbog svega navedenog utakmice Premijer liga BiH su na otvaranju nove sezone daleko posjećenije od utakmica srbijanskog, hrvatskog i slovenačkog elitnog ranga.

Recimo, za vikend su utakmice Premijer lige na tribine u prosjeku privukle 4.666 gledalaca, dok je s druge strane utakmice HNL-a u prosjeku s tribina gledalo 2020 gledalaca, srbijanske Super lige također toliko, a utakmice elitnog ranga u Sloveniji na tribine su u prosjeku privukle 2025 gledalaca.

I zato, svi zajedno, počev od nas u medijima pa do onih zbog koji se fudbal zapravo i igra – navijača, trebali bismo prestati sa omalovažavanjem domaćeg klupskog fudbala. Ima tu i kvaliteta, ima i fudbalera zbog kojih se isplati doći na utakmicu. Posjeta u prva dva kola kola dovoljno govori. Samo da potraje.

 

SPORTSPORT