Naslovna / Srednje obrazovanje / Učenici STŠ „ Kemal Kapetanović“ Kakanj realizovali projekat “Sutra ćemo biti mladi vozači”!

Učenici STŠ „ Kemal Kapetanović“ Kakanj realizovali projekat “Sutra ćemo biti mladi vozači”!

Sutra ćemo biti mladi vozači

Svjesni velikog broja saobraćajnih nezgoda, posebno nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači, učenici STŠ „ Kemal Kapetanović“ Kakanj (Tehničari drumskog saobraćaja) su u protekla dva mjeseca kroz rad saobraćajne sekcije realizovali projekat „Sutra ćemo biti mladi vozači“.

Ovaj projekat je realizovan kroz 18 radionica namijenjenihučenicimazavršnih razreda svih kakanjskih srednjih škola.

Cilj projekta je da se učenici upoznaju sa osnovnim faktorima bezbjednosti saobraćaja, odnosno faktorima koji najviše doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda. Članovisaobraćajne sekcije, su svojim vršnjacima,u toku prezentacije kroz prikladne video klipove i fotografijeposebno pažnju skrenuli na posljedice vožnje pod dejstvom alkohola, opojnih sredstava, umora, kao na posljedice agresivne i brze vožnje.

Također su im prezentovalistatistističke podatke o broju i posljedicama saobraćajnih nezgoda kako na područjuopćineKakanj, tako i na području Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje naš portal, ovaj projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Adriatic osiguranjačlanicom koncerna Agram. Uprava Adriatic osiguranja, kao društveno odgovorne kompanije prepoznala ovaj projekat kao veoma koristan i bitan i odlučili su da budu pokrovitelji projekta kroz kupovinu računarske opreme za školu.

Projekat je realizovan pod vodstvom profesora Azema Husike, dipl. ing. saobraćaja, profesorice Azre Muftić, dipl.ing.saobraćaja i AsmeraHajdarevića,dipl.ing. saobraćaja kao koordinatora ispred Adriatic osiguranja.

Koordinator učenika prof. Azem Husika nam je povodom ovih aktivnosti za portal dao izjavu:

“Zbog poražavajućih statističkih podataka o broju saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači od 18 do 23 godine, odlučili smo se da uradimo ovaj projekat. Cilj nam je da mladim i budućim vozačima skrenemo pažnju na rizičnaponašanja u toku vožnje i na faktore koji u najvećoj mjeri doprinose nastanku nezgoda.

Svi učenici završnih razreda srednjih škola u Kaknju su odslušali jedan čas o ovoj temi sto ni u kom slučaju nije dovoljno, ali nam je cilj da kod mladih vozačaprobudimo svijest o posljedicamarizične i agresivne vožnje da bi sutra svi bili sigurniji na cestama.

Ovom prilikom bih se zahvalio upravi Adriatic osiguranja koji su podržaliovaj projekat i naravno svojim učenicima koji su ga uspješno realizovali.

Kakanjinfo.com