Naslovna / Svijet / Stravično upozorenje britanskih doktora: Kineski respiratori koje je i BiH kupila mogli bi ubiti ljude?

Stravično upozorenje britanskih doktora: Kineski respiratori koje je i BiH kupila mogli bi ubiti ljude?

Britanski doktori poslali upozorenje

Britanski doktori upozorili su da bi 250 ventilatora koje je Velika Britanija kupila od Kine mogli nanijeti značajne štete pacijentima, uključujući i smrt, ukoliko se koriste u bolnicama prenosi NBC News.

“Vjerujemo da će se upotrebom oviih ventilatora nanijeti velika šteta pacijentu, uključujući i smrt. Radujemo se povlačenju i zamjeni ovih ventilatora sa uređajima koji na bolji način mogu osigurati intenzivnu njegu za naše pacijente”, navode britanski doktori u pismu.

Oni su dodali da je opskrba kisikom promjenjiva i nepouzdana, te da je jedan od razloga zašto nisu sigurni činjenica da su nepoznati britanskim doktorima, kao i neprikladni za korištenje u trenutnoj krizi.

Pismo je napuisao stariji liječnik za anesteziju i intenzivnu njegovu koji je predstavljao grupu doktora i viših menadžera koji rade u Birminghamu i okolini, drugom najvećem gradu Velike Britanije i jednim od najteže pogođenih područja.