Naslovna / Biznis / HE Vranduk: Danas počinju radovi na prvoj poslijeratnoj hidroelektrani EP BiH

HE Vranduk: Danas počinju radovi na prvoj poslijeratnoj hidroelektrani EP BiH

HE Vranduk

Radovi na izgradnji prve poslijeratne hidroelektrane JP Elektroprivreda BiH HE Vranduk počinju danas svečanim otvorenjem gradilišta.

Kako je najavljeno svečanom otvorenju prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar – KET, vrijedan 112,3 miliona KM koji rade na gradnji. U prvim mjesecima ove godine izvršeni su pripremni radovi, a od sutra se kreće zvanično u izgradnju. Prema ugovoru, dogovoren je sistem “ključ u ruke”, odnosno obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Naime, HE Vranduk instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2.

Sam projekat se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH  i kreditima  Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Planirano je da će izgradnja omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Završetak radova planiran je za 11. novembar 2019. godine.