Kakanj danas: Rudnik mrkog uglja Kakanj pustio u rad opremu vrijednu 21 milion KM

Današnjem puštanju opreme u rad prisustvovale su brojne delegacije iz BiH, kao i isporučilac samohodne hidraulične podgrade iz Poljske firme Becker-WarkopSp. Široko čelo pušteno je u probni rad 14. februara, a danas uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i zvanično je pušteno u rad.

Direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasim Alajbegović je kazao kako je današnjom predajom opreme Kakanj dobio dvije širokočelne jame kojima je povećana sigurnost rudara.

“Investiciju od 21 milion KM rudnik Kakanj s postojećom proizvodnjom i ekonomskim odnosima nije mogao osigurati. Prepoznala je to uprava Elektroprivrede i omogućila rudarima Kaknja da imaju posebnu mehanizaciju za eksploataciju uglja. Koliko god da im kažemo hvala, malo je. Mi znamo šta smo dobili, ovo je visokoproduktivna i sigurna oprema. Ovo nam znači stabilnost i kontinuitet u eksploataciji uglja, ali i sigurnost rudara od 1. do 80. sekcije”, kazao je Alajbegović.

Širokočelnu rudarsku opremu sačinjavaju: samohodna hidraulična podgrada od 80 sekcija pojedinačne težine 15 tona, dvobubnjasta mašina za rezanje uglja, čelni dvolančani grabuljasti transporter, odvozni grabuljar, protočna drobilica, upravljački sistem, hidraulične pumpe visokog pritiska i elektro oprema.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede Nevad Ikanović u današnjem obraćanju prisutnima je kazao kako je cilj danas predate opreme povećanje sigurnosti i humanizacije rudara.

Ovo što danas gledamo je rudarski život gdje se danas radujete, sutra tugujete i tako čitav život. Radovali smo se puštanju ove opreme, a zatim se dogodila nesreća na separaciji i klizište. Ova oprema imat će za cilj veću sigurnost, humanizaciju, a tek onda i povećanje proizvodnje koja će omogućiti sigurnost ekonomije rudnika u Kaknju”, izjavio je Ikanović.

U septembru 2016. godine potpisan je Ugovor o nabavci transportnog sistema, dizel lokomotive s donjom šinom dužine od 1.500 metara. Cijena transportnog sistema iznosila je 2,73 miliona KM, a pomoću nje u jamu Begići dopremljeno je blizu 2.500 tona rudarske opreme.

Širokočelna oprema dnevno može otkopati i transportovati velike količine uglja koje su potrebne rudniku u Kaknju, ali maksimalnu iskorištenost mašine usporava transport kamionima.

Generalni direktor Elektroprivrede Bajazid Jašarević je simboličnom predajom daljinskog uređaja automatizovane opreme direktoru RMU Kakanj Kasimu Alajbegoviću zvanično završio probni period mašine.