Medvjedić Paddington: topla obiteljska priča o ljubavi, prihvaćanju i poštivanju najbližih!

paddington-4-1000x483

Davne 1958. započela je avantura nestašnog peruanskog medvjedića Paddingtona koja je osvojila čitav svijet. Smjestivši autora Michaela Bonda na zavidna mjesta čitanosti, medvjedićeva je priča prerasla u seriju knjiga kao i u niz animiranih nastavaka koje su djeca diljem svijeta dosljedno pratila. Iako se s hrvatskom publikom upoznaje tek zadnjih nekoliko godina, medvjedić je zaigrao i u dugometražnom filmu pa će ga najmlađi imati priliku doživjeti u zaista veličanstvenom ruhu.

Posebna vrsta medvjeda marmeladoljupca otkrivena je u najmračnijim djelovima Perua. Geograf  koji je medvjediće istraživao, nije želio otkriti točnu lokaciju pronalaska kako ih znanstvenici ne bi ugrozili. Uočio je naime, kako su medvjedi iznimno inteligentni i sofisticirani.

Spletom okolnosti, najmlađeg medu šalju na dalek put u London kako bi pronašao dom koji mu peruanska šuma više ne može pružiti. Na popularnoj stanici Paddington medvjedića pronalazi obitelj Brown koja ga udomljava i polagano počinje graditi sasvim neobičan odnos među dvjema vrstama.

Priča o medi koji neizmjerno cijeni sendviče s marmeladom topla je obiteljska avantura koja će očarati cijelu obitelj.

Tipična, pomalo stereotipna engleska obitelj koja neodoljivo podsjeća na obitelj Darling iz britanske uspješnice „Petar Pan“, predstavljena je u liku krutog oca birokrata i ovisnika o sigurnosti. Suprostavljena mu je brižna, neobična i nježna supruga koja se vodi emocijama i prva prilazi medvjediću te ga poziva u svoj dom. Djeca, svaki sa svojim različitim svjetovima, u Paddingtonu vide spas od dokonosti, problema u školi i nesnalaženja u novoj okolini. U britanskoj priči za djecu, ništa ne prolazi bez luckaste tete koja se gotovo neopaženo provlači kroz cijeli film te na kraju spašava stvar.

Paddington je dobroćudan i pametan medvjedić, potpuno personificiran, ali neodoljivo šeprtljav u namjeri da se što više približi ljudima. Pokušavajući imitirati njihove svakodnevne radnje, medo upada u nevolje i izaziva bijes kod gospodina Browna. Ono što nas zaista veže za njegovu priču jest ustrajnost koju pokazuju obje strane. Medvjedić, nastojeći se uklopiti u potpuno drugačiju sredinu od vlastite, te obitelj Brown koja se trudi uspostaviti prihvatljiv suživot sa šumskom zvijeri. Uzajamno poštivanje, pristajanje na kompromise, razumijevanje i gomila strpljenja vještine  su kojima stvaramo odnose, zadržavamo prijatelje i obitelj držimo na okupu. Vrhunac takve prilagodbe je Paddingtonova izjava kojom potvrđuje da prilagodba i kompromisi nipošto ne znače odricanje od samoga sebe.

„Ja nikada neću biti kao drugi ljudi jer ja sam medvjedić“.

Na filmu su radili scenaristi Harryja Pottera kao i glumačka krema Hollywooda, i sami strastveni čitači i ljubitelji medvjedića. Neodoljivi prizori londonskih kvartova, od razvikanih, profinjenih predijela do voljenog Portobella, sve se tako prirodno uklopilo u priču i priuštilo joj zaista poseban čar.

Pomno osmišljena radnja ni u jednom trenutku nije prepuštena slučaju, a napetost ne jenjava do samoga kraja. Hrvatska sinkronizacija, u vodstvu Filipa Juričića za svaku je pohvalu.

Film o medi Paddingtonu valja pogledati jer je to, prije svega pozitivna i topla ljudska priča o prihvaćanju različitosti i ljubavi koju ne umanjuju mane i nesuglasice. Priča je to o ljudskosti i pomoganju potrebitima te darivanju vlastitoga vremena i pažnje drugima kao i samome sebi.