Mušović: Deblokada računa je prvi cilj ove Uprave, političari neka pređu na djela, a ne riječi

Nova Uprava NK Čelik danas je na stadionu Bilino polje održala press konferenciju, po prvi put u historiji kluba, gdje su javnosti predstavili finansijski dokument, odnosno kvartalni izvještaj o novčanim tokovima u posljednja četiri mjeseca.

Prisutnim medijima su se obratili predsjednik kluba Denis Mušović, član Uprave Emir Čerim i direktor kluba Zlatan Delismajlović.

O radu kluba u posljednje vrijeme, odnosno o planovima za naredni period nešto više je kazao prvi čovjek kluba s Bilinog polja.

“Kada smo imenovani od strane Skupštine kluba, ovaj Upravni odbor zacrtao sebi nekoliko ciljeva. Prvi i najvažniji je svakako deblokada računa. Prijašnje ljude u klubu to nije interesovalo, vi znate da je račun kluba blokiran više od 10 godina i da je to veliki problem za ovaj klub. Najvažnije blokade računa su od Uprave za indirektno oporezivanje i blokada Poreske uprave. Kada je u pitanju dug Uprave za indirektno oporezivanje, budući da je taj dug nastao za vrijeme vladavine SDA stranke, otišli smo na razgovor s ljudima iz našeg kantona kako bi našli modus za rješavanje ovog problema, odnosno kako bi Kanton pomogao finansijski u rješavanju ovog problema. Oni svakako imaju obavezu da pomognu najveći klub u kantonu, a to nikada do sada nisu uradili i ranijih godina. Nas ne interesuje politika nego samo interes NK Čelik i ne želimo da budemo sudionici predizbornih kampanja. Druga blokada je od strane Poreske uprave FBiH i mi kao klub kao što je traženo smo predali svu dokumentaciju i naravno očekujemo da Gradonačelnik i njegovi savjetnici potpišu sporazum, te da se napravi novi Sporazum i da krene reprogram poreskog duga. Mi od grada ne tražimo ništa osim toga da ispoštuje odluke Gradskog vijeća. Očekujemo od Gradonačelnika da nas pozove i da ti završimo, ne znam šta se čeka i to očekujem da se hitno riješi. Ova press konferencija nije sazvana da se moljaka za novac, nego da Kanton preuzme odgovornost, odnosno da izmiri obaveze prema Upravi za indirektno oporezivanje koja je bivša vlast napravila, te od Gradonačelnika da ispoštuje odluke Gradskog vijeća”, ističe Mušović.

Borba za Čelik nikada neće prestati i jedini cilj je stabilan klub kakvog Zenica i zaslužuje

“Ova okruta bolest, odnosno pandemija može sutra zadesiti nekoga od mene ili mojih kolega, ali iza nas ide 10, 100, 1000 istih tih navijača, simpatizera koji se vode istim idealima i koji neće dozvoliti da se ovaj klub ugasi. Političari su kvarljiva roba, njima su ciljevi neki drugi i oni postoje od danas do sutra. Neka preuzmu odgovornost, djela a ne riječi poruka svim političarima kojima je puna usta našeg kluba”, kaže Mušović.

Na pitanje o ciljevima kluba kada je u pitanju rezultat u narednom periodu, akcenat će biti na vraćanje povjerenja u klub, transparentnosti, deblokada računa pa onda sve ostalo.

“Prvi i osnovni cilj je deblokada računa, vidi se i prati se naš rad i na terenu i kroz rezultate. Prvi smo završili u polusezoni, naravno da nam je cilj odmah ući u viši rang, odnosno u Drugu ligu-Centar, a kada uđemo zavisi od svih ovih gore stvari naše ambicije i planovi. Stiže i sistematizacija radnih mjesta u klubu, to će biti naredne sedmice i to će svakako biti u skladu sa stanjem u klubu, odnosno našim potrebama, odnosno finansijskim sredstvima jer mi ne želimo nikome dugovati novac, nego transparentno poslovati, odnosno našim igračima, radnoj zajednici, trenerima isplaćivati redovno obaveze. Deblokiranje računa za nas bi bilo kao da smo osvojili prvenstvo, to treba da svi znaju jer to je preduvjet za zdrav i stabilan klub u narednim godinama”, kazao je Denis Mušović.

sportsport