Otvorena izložba hrvatske karikature u Mostaru

160920018-4_xxl

U ponedjeljak (19.9.2016.) su se hrvatski karikaturisti predstavili mostarskoj publici na izložbu koja je otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Izložba je otvorena do 28. septembra, a ukupno je izloženo 116 radova četrdesetak autora, članova Hrvatskog društva karikaturista (HDK). Izložba hrvatske karikature je svoju turneju započela 2011. godine, ističe predsjednik HDK-a Davor Trgovčić, i nakon Norveške, Francuske, Turske, Belgije, Austrije, stigla je i u Bosnu i Hercegovinu.

Nikola Plečko, poznat i kao Nik Titanik, jedini od rijetkih profesionalnih karikaturista koji živi od tog posla, navodi kako je razlog za to veoma jednostavan, a to je vrijeme u kojem živimo, i osvrće se na odnos medija prema karikaturama, pa kaže da su mediji u situaciji u kakvoj jesu, gdje sve ide na internet i društvene mreže, i da je sve više medija na kojima ljudi mogu pratiti humor, ne samo karikaturu koje ima puno na internetu, a u priču su se uključile i fotomontaže koje nemaju veze sa karikaturom, alu su ipak odnijele dobar dio publike, dok, s druge strane, cijelo društvo bilježi kvalitativni pad i kultura se općenito ne cijeni, pa ni karikatura u toj priči nije iznimka.

Nik Titanik, na pitanje kako se postaje karikaturist, je odgovorio da je u njegovom slučaju presudna bila spoznaja da ne zna crtati, što je, po njegovim riječima, jedan od osnovnih preduvjeta za uspješnu karijeru karikaturiste, te da se, zapravo, htio baviti stripom i biti slikar, ali je na likovnoj akademiji shvatio da ne zna crtati, nakon čega je ušao u svijet karikature.