Stid prema šehidima i poginulim borcima je danas naša zadnja nada da zaustavimo ovo što nam se dešava i da uspijemo još jednom odbraniti državu BiH

“Danas, kada se retrogradne snage ujedinjuju, jačaju, slažu svoje redove, kada im se preko granice diktira i zapovijeda jedinstvo, mi unutar onoga što zovemo i što bi trebao biti probosanski patriotski blok pričamo o demokratiji, pluralizmu i postizbornim matematikama.

Sada kada smo rascjepkani, oni tamo nam se smiju i još više podstiču naše intrige i zaplete, našu razjedinjenost, usitnjenost, dezorijentiranost i sitne političke interese.

Imamo mi u našim genima osjećaj za drugog i drugačijeg, za suprotna mišljenja i sučeljavanje argumenata, za različita gledišta i poglede. Stoga,  u nekim normalnim okolnostima ne bi trebalo bilo nikakvo čudo što smo se rascjepkali i usitnili, ali jeste čudo i prijeteća pojava jer se oni tamo nisu rascjepkali. Oni imaju jedan stav, jedno gledište, a mi kao biva velike demokrate ni pobrojati ne možemo ni političke stranke, ni različita gledišta, ni sujete, ni ljutnje, ni međusobnu zavist i mržnju.

Neki će iz ovog parka otići s onim svakodnevnim mislima s kojima su i došli. Ali znam da ovdje ima puno onih koji će ovaj prostor napustiti s gorčinom, zabrinutošću nad sudbinom države i osjećajem stida prema onima čija smo imena ispisali na ovom mjestu. Stid prema šehidima i poginulim borcima je danas naša zadnja nada da zaustavimo ovo što nam se dešava i da uspijemo još jednom odbraniti državu BiH. Nadajmo se da će šteta po državu koja će zasigurno nastati u ovakvim okolnostima biti što manja i da će nove generacije biti više jedinstvene, mudre, složne i čvrste u svojim probosanskim opredjeljenjima.

Sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

(Iz govora načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre na polaganju cvijeća u Gradskom spomen-parku povodom Dana državnosti BiH, petak 23.11.2018. godine)