VRTLIŠKO JEZERO: Odmaralište u sjeni

jezero-vrtliste

Na nekadašnjem području starog sela Vrtlište, nastalo je jezero koje je kasnije dobilo ime po bivšem selu – Vrtliško jezero.

Jezero je nastalo vještačkim putem, kada je započelo otvaranje površinskog kopa, tačnije kao posljedica iskopavanja uglja pri čemu  je nastala rupa duboka 12-15 m. Mještani tvrde da je ta rupa kasnije ”preko noći” napunjena vodom koja dolazi iz podzemnim izvora.

Jezero je dugo oko 100m, a široko oko 40m. U zimskom periodu pristiže manji potok koji kada dođe ljeto, jako oslabi ili potpuno presuši.

vrtlisko-jezero

Jezero je posjeduje veliku dubinu i bujnu vegetaciju, kako u jezeru, tako i u rubnim dijelovima jezera. Što se tiče vegetacije riba, poznati su kapitalni primjeri šarana, amura, linjaka, jako mnogo babauške, klijena i barskog somića.

Jezero je bilo relativno nepoznato sve do kapitalnog ulova amura od 27 kg, dugog  127 cm, kojeg je ulovio Čizmić Adnan- Deš.

vrtlisko jezero normal_cizmic_adnan_des_i_amur_27_kg_vrtlisko_jezero_kakanj_3

”U dosadašnjem ribarskom stažu imao sam nekoliko kapitalaca, ali ovako teškog još nisam. Borba je trajala dugo, ali nisam popustio. Umorio sam je, a potom izvukao na suho” – ispričao  je Čizmić za Avaz 3.6.2007. godine.

vrtliško jezero

Sela više nema, ali ostalo je jezero koje podsjeća na davna vremena i pruža mogućnost ljudima da se vrate u svoje djetinjstvo i osjete barem na trenutak tu dječju bezbrižnost koju su imali kada su se kupali u ovom jezeru.  Na obalama jezera, već drugu godinu za redom, održava se manifestacija  ” Susret Vrtlišćana” , koja je okupila stotinjak ljudi koji su rođeni i odrasli u Vrtlištu. Kako je odziv građana zadovoljavajući, planira se da ovaj susret preraste u tradiciju i da jezero i dalje bude mjesto okupljanja Vrtlišćana ali i simbol postojanja nekadašnjeg sela.

Okolina jezera je relativno  čista, pa zaista može se uživati u boravku na ovom malo poznatom, Vrtliškom jezeru. Kada bi se uputio apel nadležnim institucijama, da se na obalama jezera postave kante za smeće te klupe, ova lokacija bi postala popularna vikend atrakcija.

Na Vrtliško jezero je moguće stići s dvije strane. Tačnije preko naselja Malješ (Zagulje) i preko naselja Pope.

mapa-jezera-put-2 mapa-jezera-put-1

(FOTO: Karić Anel / TEKST: Strika Almedina)