Za Pitagorinu teoremu Babilonci su znali prije starih Grka?!

Australijski stručnjaci tvrde da su drevni Babilonci razvili  prije 3.700 godina trigonometriju koja je bila znatno razvijenija od ove koja se danas koristi, a to im je pošlo za rukom mnogo pre starih Grka?!

Ovakve neobične ujedno zanimljive tvrdnje istraživača zasnovane su na pronađenoj glinenoj tabli pozatoj pod imenom “Plimpton 322”, na kojoj su ispisani brojevi.

Tabla pokazuje da su Babilonci znali za Pitagorinu teoremu mnogo prije nego što su joj stari Grci dali ime.!

Ocem trigonometrije tradicionalno se smatra Grk Hiparh, koji je živio oko 120. godine prije nove ere.

Ali sada, nova studija, koja je objavljena u Historia Mathematica, (zvaničnom časopisu Međunarodne komisije za historiju matematike), ukazuje na to da je ploča nastala 1.000 godina prije Hiparhovog vremena.

Doktor Danijel Mensfild sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, vođa istraživanja, navodi da je jedan od razloga razvoja napredne trigonometrije bila izgradnja što savršenijih građevina.

Ova tvrdnja djeluje sasvim logično ako se uzme u obzir da su Viseći vrtovi BaBilona u Mezopotamiji – kolevki ljudske civilizacije, bili jedno od sedam čuda antičkog sveta.

“Riječ je o vrlo snažnoj alatki koja je korištena za različita terenska mjerenja i arhitektonske proračune” izjavio je naučnik.

Doktor Mensfild objašnjava da su Babilonci zahvaljujući ovom sistemu brojanja znatno lakše vršili složene matematičke proračune od današnjih matematičara.

“Njihov jedinstven pristup aritmetici i geometriji znači da ovo ne samo da je najstarija trigonometrijska tabla na svetu, već da je reć o jedinoj potpuno pouzdanoj trigonometrijskoj tabli koja je do sada pronađena”, kaže Mensfild.

“Osnova našeg dekadnog sistema je broj 10, koji ima samo dva egzaktna razlomka: polovinu (0,5) i petinu (0,2). To je vrlo problematično ako želite nešto da dijelite. Na primjer, ako biste podelili dolar na tri djela, dobili ste tri puta po 33 centa, sa ostatkom od jednog centa. Osnova babilonskog sistema bio je broj 60, istog onog sistema koji danas koristimo za računanje vremena. On daje mnogo višše egzaktnih razlomaka”, objašnjava Mensfild.

S obzirom na njegovu veliku preciznost, babilonski sistem mogao bi da ima ogroman potencijal za primjenu na polju obrazovanja i računarskih nauka, smatra istraživač.

“Rijetko se dešava da nas drevni svijet nauči nečemu novom. Babilonska matematika mogla bi posle 3.000 godina ponovo da se vrati u modu“, smatra Mensfild.

Ploču je 1990. godine u Iraku otkrio arheolog, diplomata i trgovac umjetninama Edgar Benks, koji je bio inspiracija za nastanak lika Indijane Džonsa.

Brojevi su ispisani na klinastom pismu u četiri kolone i 15 redova, mada je otkriveno da je tabla polomljena i da je ranije imala šest kolona i 38 redova.

Naučnici navode da je tabla najvjerovatnije predstavljala neku vrstu pomoćnog sredstva za jriješenja kvadratnih jednačina.

“Ova ploča otvara nove mogućnosti ne samo za moderna matematička istraživanja, već i za matematičku nastavu. Na tabli vidimo jednostavniju i precizniju trigonometriju od današnje, koja je sasvim jasno ima brojne prednosti”, dodao je na kraju Mensfild.