BAJRAM U KAKNJU

Obavještavamo građane da će JU KSC Kakanj- odjeljenje Muzej Kaknja u saradnji sa Medžlisom IZ Kakanj povodom vjerskog praznika Kurban-bajrama organizovati prigodan program za sve generacije.

Kao i većina praznika, Bajram je obojen različitim tradicijskim notama i običajima koji se u različitim krajevima svijeta različito obilježavaju, shodno kulturi i tradiciji svakog pojedinačnog naroda. Kako bismo u što boljoj atmosferi, ambijentu i šarolikim sadržajima proslavili praznik ukupno su četiri aktivnosti koje organizujemo u sklopu ovog bogatog programa, a sve imaju za cilj  istaknuti važnost narodnih običaja u Bosni i Hercegovini.

 Cjelokupni program BAJRAM U KAKNJU će biti upriličen četvrtog dana Kurban-bajrama tačnije u ponedjeljak 04.09.2017. godine u vremenskom trajanju od 17:00 do 20:00 sati.

Prva aktivnost je koncert pod nazivom “Bajramsko veselje – Večer ilahija i kasida”koji će se održati u Domu kulture u ponedjeljak 04. septembra 2017. godine, sa početkom u 17:00 sati.

Na koncertu će učešće uzeti: Avdo Lemeš, Semin Rizvić, Mirza Ganić, Bilal Zukan i hor „Bostan“.

Druga aktivnost u sklopu bajramskog programa je izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom “Ratne pećice – Priče iz opkoljenog grada” koja će biti otvorena također u ponedjeljak 04.09.2017. godine u Muzeju Kaknja, sa početkom u 18:15 sati.

Treća aktivnost ovog programa je degustacija tradicionalnih slatkih jela i pića koje će usluživati žene odjevene u tradionalnu nošnju. Naziv ove aktivnosti je “Jelo iz moje pećice”, a aktivnost će početi u 18:45 sati također istog dana. Mjesto održavanja je Park Doma kulture.

Kako smo već istaknuli, program je namijenjen za sve generacije tako da smo za najmlađe pripremili „Bajramske igraonice i radionice“ koje će se održavati u Omladinskom centru i Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti i to za vrijeme trajanja svih aktivnosti koje smo naveli. Dakle svi roditelji će imati priliku da prate i budu prisutni na koncertu, izložbi i degustaciji bajramskih jela dok će djecu moći ostaviti kod ljubaznih voditeljica radionica.

Pozivamo sve zainteresovane građane da nam se u ponedjeljak 04.septembra pridruže kako bismo svi zajedno na jedan lijep i zabavan način proslavili Kurban-bajram.

 

JU KSC KAKANJ