Faruk Hadžibegić: Naći ćemo vremena i za kafane, familiju, baklave…

Faruk Hadžibegić, proslavljeni bivši bh. fudbaler, danas je imenovan za novog selektora A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ono što se poričalo sedmicama unazad, dobilo je i potvrdu. Hadžibegić je na klupi Zmajeva naslijedio Ivayla Peteva, kojem nije produžen ugovor, a koji je istekao 31. decembra 2022. godine.

– Mislio sam da ću karijeru završiti u inostranstvu. Poziv iz FSBiH je velika odgovornost, veliko zadovoljstvo i jedna velika motivacija – rekao je Hadžibegić na današnjem predstavljanju, a onda pozvao i novinare na saradnju.

U svom izlaganju breme odgovornosti prebacio je i na pleća medija, a pominjao je i kafanu, porodična druženja tokom okupljanja, baklave…

I, ja ću vam dati jedan primjer koji želim da ispravimo ovdje kod nas, kada je u pitanju naša reprezentacija. Svi naši igrači igraju u evropskim klubovima. Od malo boljih, do slabijih. I imaju jednu disciplinu koja je izuzetno velika. To je ta organizacija. Zahtjevnost rezultata. I taj rezultat traži od igrača jednu disciplinu i odgovornost.

Svi igrači koji dolaze na pripreme, dolaze o trošku Saveza. I to je sve u redu. A kada idu iz reprezentacije, poslije utakmice, uzima se privatni avion da bi se što prije došlo u klub. Znači, taj profesionalizam koji imaju u klubovima želim da imaju i u reprezentaciji. Bez obzira što mi ovdje imamo familiju i sve to.

A da su kafane, porodične posjete i kolači/baklave problem našeg tima znamo iz prošlosti. Tako su prije nekoliko godina kamere “uhvatile” Senada Lulića, bivšeg Zmaja, kako Samiru Handanoviču, golmanu Slovenije, govori o priprema bh. tima.

– Kod nas je reprezentacija kao da dođeš na odmor. Jedeš kolače, porodica, pokloni…, onda idu utakmice i tu si mrtav. Tako je bilo kod nas – kazao je tada Lulić.Ibrahim Šehić, golman Zmajeva, u novembru 2021. godine, nakon poraza od Ukrajine, stao je pred BHFanaticose i dao obećanje da će u bh. timu biti napravljen Pravilinik, a ko god ga prekrši, “zajedno ćemo ga kazniti”.

– Nema više izlazaka, nema više ni kafa, ni mame svoje nećemo gledati dok god ne vratimo reprezentaciju na pravi put i to vam obećavamo – kazao je tada Šehić.

Da li je Pravilnik zaživio još niko iz bh. tabora nije potvrdio, ali smo i nakon toga reprezentativce BiH viđali po kafanama. Također, već na prvom okupljanju poslije Šehićevog obećanja, kapiten Edin Džeko iz Zenice je znao “skoknuti” na hamburger u Sarajevo.

Hoće li to promijeniti Hadžibegić ili će opet iz Saveza okriviti medije, kao i bezbroj puta do sada, mogli bismo saznati već u martu kada počinju kvalifikacije za EURO 2024, a u prvom meču dočekujemo Island.

faktor.ba