Studenti i Mladi

kakanjinfo.com

Na području Općine Kakanj „zamrle“ omladinske aktivnosti i njihova udruženja

A gdje su mladi?

Često u zadnje vrijeme mogu da čujem „Na mladima svijet ostaje“, ili „Mladi predstavljaju našu budućnost“! Ove ili slične izjave smo mogli čuti bezbroj puta. Nažalost, na ovim se riječima uvijek sve završi. I onda opet sve ispočetka već nekoliko godina isti vrtlog!

Preko 60 posto mladih nezaposleno širom BIH

Kada ste mlada osoba koja živi u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih više od 60 posto, a stopa nezainteresovanih, neinformiranih, možda čak i veća, znate da imate dvije mogućnosti; otići iz BiH, kao 78 posto mladih koji bi također željeli ili ostati, tražiti znanje i kompetencije van formalnog sistema obrazovanja, proširiti svoje vidike i boriti se za promjene, a to je nažalost stvarna slika o položaju mladih danas. Često predstavljamo mlade kao okosnicu društva i napretka u svim segmentima. Međutim, ukoliko sagledamo generalno stanje u državi, pa i u Općini Kakanj vidjet ćemo da vrlo malo mladih ima priliku izraziti svoje stavove, provesti neku svoju inicijativu, doprinijeti promjenama. Ili ih sistemski otjeraju ili im se ostavi opcija da postanu podobni!

Počele „žustre“ teme kroz političko djelovanje preko facebooka

Političko učešće mladih je oduvijek žustra tema, pogotovo ukoliko sagledamo trenutnu političku situaciju naših prostora. Većinom političari vrlo često odstupaju od stavova koje su predstavljali u izbornim kampanjama i to dovodi do konfuzije u društvu i iskrivljene slike o pravima i obavezama ljudi koje biramo u različita državna tijela, kao i njihove obaveze prema biračima koji su glasali. A ima mnogo onih mladih političara koji su do jučer u našoj Općini predstavljali mlade i njihove potrebe ali nikada nije bilo nekog konkretnog pomaka. Neki od njih su dobili do sada i po dva ili čak tri mandata na račun omladine, dobili su posao, ili su postali član komisije koji se ustoličio toliko dugo da ga niko zamijeniti ne može. A isti ti su se „kleli“ u omladinu, predstavljali i omladinske ali i studentske organizacije, čak neki imaju privatne,„fiktivne“ firme a uz to se ujedno hrane s državnih jasala danas! Poslije kada se domognu nekog statusa u političkim krugovima sve to „zamre“ i postane očito da su samo radili za ličnu korist ili karijeru ali ne i potrebe onih koji su ih podržali, to jest mladih. Sve to poslije doprinosi pasivnosti većeg broja mladih za daljim učešćem u politici jer se smatraju iskorištenim. Mladi su često loše informirani o političkim dešavanjima a treba im pružiti mogućnost da se educiraju o političkim procesima, načinu djelovanja i funkcioniranja, kako bi spoznali važnost aktivnog sudjelovanja u društvu.

Potrebno je oživjeti omladinske aktivnosti!

Da ne budem pasivan jer to ne volim, biću konkretan i vrlo otvoren. Mladost zrači znanjem, energijom, snagom, maštom i kreativnošću koja je u ovom trenutku neophodna trenutnoj političkoj sceni kao pokretačka snaga promjena i utjecaja na određene odluke koje su od velike važnosti ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini. Mladi trebaju da se izbore za svoje mjesto u politici, te jasno i odlučno pokažu stavove iza kojih će stajati svojim znanjem i prefesionalnošću. Omladinski lideri/ce su među rijetkim primjerima mladih koji se bore za promjene, bolje obrazovanje, postižu izvanredne rezultate na društvenom planu, aktivni su i predstavljaju glavne motivatore/ice mladih u svojim lokalnim zajednicama. Ovi mladi su pokretačka snaga našeg društva. Zato treba da oživimo omladinske aktivnosti, tražimo svoja prava i izaberemo politički neopredijeljenog predstavnika koji će se boriti za bolje sutra za sve nas i to sve po zakonu, Zakonu o mladima u FBIH!