O turizmu

kakanjinfo.com

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

Općina Kakanj zauzima centralni položaj u Sarajevsko-zeničkoj kotlini, privredno najznačajnijem i najgušće naseljenom regionu BiH. Željezničkom prugom Doboj-Sarajevo-Ploče i magistralnim putem Sarajevo-Zenica-Doboj područje Kaknja je povezano sa svim krajevima zemlje, a preko njih sa Evropom i svijetom.

Općina Kakanj pokriva područje od oko 417 km2, koje naseljava 46.000 stanovnika. Područje je bogato ležištima kvalitetnog mrkog ugljena, što je omogućilo da se u Kaknju izgradi Termoelektrana koja je najveća u Bosni i Hercegovini.

U općini je razvijena i drvna industrija i proizvodnja cementa. Kakanj je danas jedan moderan, urbani grad u kome sve vrvi od života i ubrzanog tempa privrednog razvitka, ali koji je i pored toga zadržao bogatu kulturno-historijsku tradiciju i gostoljubivost svojih žitelja. Pored bogate kulturno-historijske baštine, općina Kakanj ima još mnogo toga zanimljivog i lijepog ponuditi svojim gostima.

Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1.144-1.200 n/m, nalazi se prelijepo izletište Ponijeri, koje je i zračna banja i planinsko izletište i zimsko odmaralište ali i lovačko polazište. U blizini protiču i kristalno čiste rijeke bogate ribom: Marošička, Mala rijeka, Trstionica, Ribnica i Bukovica.

Na području općine se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata od kafe-barova, preko restorana, do motela i hotela u kojima se gostima nude vrhunski specijaliteti domaće kuhinje, komforne sobe i brojni zabavni sadržaji.[/box]