Protest ˝Žena Srebrenice˝: Kaznite zločince, pronađite još 1.300 nestalih u genocidu

Bez obzira na niske temperature zraka danas, kao i svakog 11. dana u mjesecu, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ podsjećaju domaću i međunarodnu javnost da nisu zadovoljne dosadašnjim identifikacijama

Članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ i danas su održale mirni protest u centru Tuzle, tokom kojeg su poručile da i u političkom ambijentu, kada je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine osoba koja negira genocid, one ne odustaju od insistiranja da se zločinci kazne, javlja Anadolu Agency (AA).

Osvrćući se na događaje u Banjoj Luci 9. januara, Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ kazala je da se “nikada nije odustalo od plana za velikom Srbijom i velikom Hrvatskom”.

˝To se sve radi u dogovoru i eto predsjedavajući Predsjedništva je najveći negator genocida. Čović, bivši član Predsjedništva BiH, ide na neustavni Dan RS-a. Osim toga, živimo s ljudima koji veličaju zločince i zločine. Išli su traktorima i automobilima. Šta očekivati? Ja sam zaista razočarana˝, kazala je Ćatić.

Bez obzira na niske temperature zraka danas, kao i svakog 11. dana u mjesecu, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ podsjećaju domaću i međunarodnu javnost da nisu zadovoljne dosadašnjim identifikacijama vezanim uz Srebrenicu, jer traže još oko 1.300 nestalih tokom genocida.

Ćatić je majka koja godinama traži bilo kakav trag o sinu Nini Ćatiću, nestalom u julu 1995. godine.

˝Godine 2005. Srbi su po površini kupili posmrtne ostatke ljudi baš na lokaciji na kojoj je, rekli su mi, zadnji put viđen moj sin. Uvijek smo potencirali da se prvo pokupe tijela sa površine, pa da se onda otvaraju masovne grobnice, ali eto šta se dešava. Možda je tako i moje dijete pokupljeno i nalazi se u Istočnom Sarajevu. Možda je negdje i bačeno. Gubim nadu, ali opet molim dragog Allaha dž.š. da dođem barem do jedne koščice svog Nine˝, kazala je Ćatić kroz suze.