Zabranjen uvoz ruskog dizela i drugih naftnih derivata u Evropsku uniju

Evropa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata i time dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve kako bi pokušala kazniti Kremlj zbog rata u Ukrajini.

Zabrana je uvedena uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih država.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije i da se izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Dizel je od ključnog značaja za ekonomiju jer se koristi u automobilima, teretnim kamionima, poljoprivrednoj mehanizaciji i fabričkim mašinama.

Cijene dizela porasle su zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog koronavirusa.

Članice Evropske unije će odsad nabavljati dizel gorivo iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Bliskog istoka i iz Indije kako bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenutku pokrivalo deset posto potreba u Evropi.

Faktor.ba