27. aprila 1992. godine prvi put pušten signal Radija Kakanj

Početkom  aprila 1992.  godine, kakanjski radioamateri iznose inicijativu  predsjedniku  Skupštine Opštine Kakanj za  formiranje  Radija Kakanj kako bi se omogućilo blagovremeno  informiranje  građana. Inicijativa se usvaja tako da počinju aktivnosti na formiranja Radija.

Radioamaterskom  stanicom FT-901 i  žičanom  antenom  dugom  200 metara prvi  signal Radija Kakanj se emitira eksperimentalno  27.  aprila 1992. godine  iz  prostorija  OpŠTO  Kakanj.  Prvi   urednik  je  bio član Kluba  Miralem  Omerčić ,  prvi  spiker  na  srednjem  talasu  (oko 1400  KHz) bila je Aida  Šemić, dok je  Samir  Olovčić obavljao tehničke poslove.

Prvih  dvadesetak  dana   program    se  eksperimentalno  emitirao  sa navedene  lokacije da  bi  se,  zbog  potreba OpŠO  Kakanj   za  prostorom,  Centar  za  obavještavanje  preselio  u  zgradu  pošte , a Radio Kakanj u Dom  kulture.

U februaru 1993. godine na posljednjem spratu trećeg solitera izgrađen je improvizirani studio iz kojeg je počelo desetodnevno emitiranje programa Radija Kakanj.

„Sve do februara 1993. ovaj rad je više amaterski, da bi tada na posljednjem spratu trećeg solitera bio sagrađen improvizirani studio i iz njega emitovan desetodnevni program. Odlukom Predsjedništva Skupštine općine za direktora Radija Kakanj imenovan je Mirsad Alić, a za glavnog urednika Derviš Kubat. Na ovom su mediju tada radili još Raif Čehajić, dugogodišnji novinar “Privrednih novina” iz Sarajeva, koji se u ratnom vihoru našao u rodnom gradu i Aida Šemić, profesor Srednjoškolskog centra. Sredinom 1994. Radio Kakanj preseljava u nove prostorije, u zgradu Stare jame. Radio Kakanj je 5. augusta 1993. godine konstituiran kao Javno preduzeće za radiodifuznu i propagandnu djelatnost, a u 2000. godini privatiziran je i kupili su ga njegovi radnici“, zapisao je publicist Raif Čehajić.

U poslijetratnom periodu radio bilježi stalni napredak i tehnički i programski. Danas se program emituje 24 sata dnevno na UKV području 87,9 MHz i putem interneta. Programski sadržaji su prilagođeni svim kategorijama stanovništva. Informativni program uz zabavne sadržaje, kontakt i raznovrsnu muziku čine okosnicu programa.
Od marta 2014. godine Radio Kakanj je pokrenuo i informativni portal, na kojem osim što možete slušati uživo program, možete pratiti vijesti iz općine kao i cijele BiH.