9.juni – Dan sjećanja na žrtve svirepog zločina u Poljanima

Program obilježavanja 9.juna – Dana sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima (općina Kakanj)

U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske, u petak 9. juna 2017. godine, bit će obilježena 24. godišnjica svirepog ubistva sedmoro civila koji su mučeni, ubijeni, a potom spaljeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske.

Programom je planirano nekoliko aktivnosti kojima će dostojanstveno i sa pijetetom biti obilježen 9. juni – Dan sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima:

10:00 sati, polazak građana Kaknja autobusima od džamije u Zgošći prema Poljanima, uz stajanja na usputnim autobuskim stajalištima;

10:30 sati, Program na Spomen-obilježju žrtvama zločina u Poljanima (šuma Klašnice):

 

11:30 sati, vjerski program.

Pozivamo građane da prisustvuju obilježavanju 9. juna – Dana sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima.

9. juna 1993. godine u selu Poljani (općina Kakanj) počinjen je stravičan zločin nad nedužnim ljudima. Na zvjerski način su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u dobu starosti. Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj. Svi ubijeni, osim Nedžada Kadrića koji je bio pripadnik Armije R BiH, bili su civili i mještani Poljana, osim Latifa Mehmedovića koji se tog dana zatekao u posjeti kod rođaka. Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i zvjerski mučena, da bi potom bila spaljena.

Tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. Stručnom analizom i pregledom leševa utvrđeno je da su 4 tijela izmasakrirana i nagorjela, a tri u potpunosti spaljena.

Očevici iskopavanja masovne grobnice u šumi Klašnica naprosto su se razbježali pred prizorom kakav nije zapamćen na kakanjskom tlu.

P1080557

P1080560

Spomen-obilježje u Poljanima (Arhiv)