9.novembar – jedan od najznačajnijih datuma u historiji Termoelektrane Kakanj: Sjećanje na dan kada je iz Kaknja odaslan signal nade, optimizma, snage…

elektranaDeveti novembar 1996. godine je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Termoelektrane Kakanj i općenito Kaknja, ali i BiH. Toga dana, nakon četverogodišnje pauze zbog ratnih okolnosti, ponovo je aktiviran i pušten u pogon blok broj VI, instalirane snage 110 megavata.

Sličan podvig  zabilježen je i tokom ratne 1995. godine kada su kakanjski energetičari uspjeli, i pored izuzetno teških tehničko-tehnoloških uslova, prvi put u svojoj historiji, vlastitim snagama, uz pomoć preduzeća iz okoline, aktivirati blok broj V instalisane snage 110 megavata, i na taj način osigurati značajnu radnu pobjedu u ratu.

Blok broj VI koji je 9. novembra 1996. godine pušten u pogon, čime je simbolično označena reinkarnacija ratom uništene privrede BiH, prvi put u pogon je pušten 1977. godine i od tada je radio više od 100 000 sati. Početkom 1992. godine blok je rastavljen i pripremljen za uobičajeni remont. Nastupile su ratne okolnosti, pa se remont izvršio tek 1996. godine.

Najveću pomoć pri remontu “šestice” pružile su Sjedinjene Američke Države posredstvom USAID-a, a pomogla je i Češka Republika, a treba spomenuti i sredstva Svjetske banke, vlastita sredstva Elektroprivrede BiH, pomoć ODA-e i Evropske komisije.

Izvor: Arhiv Općine Kakanj