A-SDA: Kakva je demokratičnost lokalnih izbora u Kaknju. . .

Zašto su građani Kaknja apatični po pitanju izlaska na lokakne izbore i biranje načelnika i općinsko vijeće?

Da li je izbor načelnika u Kaknju za 2020. godinu svršen posao?

Da li gledamo unaprijed pripremljen scenario kao prethodnih godina o već uigranom mehanizmu pukog brojanja pripremljenih glasačkih listića, te manipulacijom biračkih odbora?

Da li je na sceni favoriziranje pojedinih kandidata za načelnika općine i kandidata za općinsko vijeće?

Da li su pojedinim kandidatima širom otvorena vrata privrednih i vjerskih subjekata naše općine u cilju provođenja izborne kampanje?

Da li je legitimno i legalno da direktori pojedinih kakanjskih privrednih subjekata koji su žile kucavice, kao i vjerski službenici pojedinim kandidatima za načelnika općine podnose izvještaje o trenutnom stanju i budućim planovima?

Postavlja se logično pitanje da li bi isti imali hrabrosti i vremena za ostale kandidate za načelnika općine, sa njima otvoreno razgovaraju?

Naposlijetku, zašto opozicija i opozicione stranke šute?

Poštovani Kakanjci i Kakanjke,

svjedoci smo ovih dana medijskom lobiju gdje se putem „tastature“ kreira slika i ambijent pred samu izbornu kampanju, te s tim u vezi dovodimo u pitanje demokratičnost lokalnih izbora za 2020. godinu u Kaknju. Naime, ovih dana veliki broj građana postavlja pitanje da li uopšte izaći na lokalne izbore, ako se razultat istih zna. Vlast ovih dana finansijskim i medijskim resursima općine, koji trebaju biti na usluzi apsolutno svim građaima, kreira sliku „završenog posla“. Koriste se različiti mehanizmi poput botovanja na društvenim mrežama, idealiziranje pojedinih kandidata, stvaranje slike o općini Kakanj kao utopijskom mjestu blagostanja i procvata apsolutno svih društvenih segmenata za život jednog čovjeka, pa čak do onih nemoralnih i neetičnih radnji u svakom društvu pa i religiji, poput ucjena, prijetnje tužbama,  laži, lobija cjelokupnog lokalnog aparata putem rukovodećih funkcija, kupovinom „poznatih imena“, …

Nažalost , većina građana u Kaknju nalazi se u stanju ekonomske zavisnosti, te zbog egzistencije ne smiju glasati protiv vlasti, a ona druga polovica pak proda glas za mizernu cifru, nedostojnu preživljavanja za jedan dan. Zbog toga se i postavlja pitanje ko će glasati i ko će izabrati.

A zašto opozicione stranke šute? Šute zbog sitnih ličnih interesa, i čekaju svoj red na ulazak u koalicionu vlast sa vladajućima. Dok sa druge strane vladajuća vlast  godinama u Kaknju svake izbore napravi malu pometnju, pa jednog koalicionog partnera zamjeni drugim, i tako u krug. To znači da vlast ostaje ista i ništa ne gubi.  Opozicija je ta koja ništa ne mijenja i raduje se svom dijelu kolača, dok javno mijenje smatra da upravo iz tih razloga lokalni izbori ne donose nikakve promjene.

Stranka demokratske aktivnosti, A SDA Kakanj ne želi i neće biti dio ovog uhodanog sistema, niti će igrati unutar sistema koji je napravljen da bi razbio demokratiju, a od općine napravio lični bastion dobar i pogodan za nekolicinu ljudi. Dok god opozicija bude igrala po šablonu i pravilima koje kreira vladajuća stranka promjena neće biti, niti smo sigurni da su to prave opozicine stranke, nego obične pokretne lutke čije konce naposlijetku povlači vladajuća stranka kada i kako želi.

Kakanjci izađite na izbore 2020. godine jer samo VI možete promijeniti ovu pozorišnu predstavu. Budite režiseri, a ne samo nijema publika.

Zulum stranačko-privatnog sistema mora prestati ove godine.

Vaša A-sda Kakanj!