Adi Kubat, predsjednik SDP Kakanj: Čestitka povodom 8.aprila – Dana oslobođenja Kaknja

Adi Kubat, predsjednik SDP Kakanj

Čestitka povodom 8.aprila – Dana oslobođenja Kaknja

Antifašizam u BiH nastaje kao pokret koji u svojoj izvornoj naravi zastupa logičnu suprotnost fašizmu, ali isto tako po prirodi svoga određenja u konačnici trasira put za ostvarenje punih demokratskih sloboda i postaje ideološki temelj za dosljedno suprostavljanje svim oblicima rasizma, antisemitizma, ksenofobije, itd. Antifašizam je u korijenima bosanske državnosti i savremene Evrope s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti: demokratiju, vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinaca, iako i tamo možemo vidjeti bujanje neofašizma, koji će siguran sam, biti pobijeđen od progresivnih snaga.

Ideje segregacije i diskriminacije građana zbog etničke i religijske pripadnosti su duboko ukorijenjene u proteklim godinama. One su dio javnog života, i mislim da je to nešto što BiH mora da prevaziđe i da pobijedi, jer ne možemo naprijed kao društvo ukoliko činimo nešto mimo civiliziranog svijeta. Nespremnost da se u Parlamentu BiH usvoji zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija, kao i odbijanje od političkih struktura priznati i suočiti se sa razmjerama genocida u Srebrenici pokazuje da će negiranje fašističkih ideja i ubuduće biti praksa u BiH.

I danas mnoge ulice nose imena osvjedočenih fašista i saradnika fašističkog režima, od Draže Mihajlovića, Uroša Drenovića, Vojvode Kerovića i drugih četničkih komandanata iz Drugog svjetskog rata, preko imena poznatih ustaških ideologa i zločinaca po zapadnoj Hercegovini, pa sve do pojedinih provjerenih nacističkih i ustaških funkcionera u bošnjačkom nacionalnom korpusu.

Melente Bošnjaka, Omera Maslića, Mehmeda Skopljaka i još neke druge, su ulice kojima kakanjci ponosno gaze antifašističkim korakom. Taj revolucionarni, radnički i patriotski obris Kakanj i njegovi građani nikada nisu iznevjerili.

S nadom u bolje sutra građanima Kaknja upućujem srdačnu čestitku povodom 8.aprila – Dana oslobođenja Kaknja.

SMRT FAŠIZMU, SLOBADA NARODU !