AK Partija: Vanredni kongres 21. maja, Erdogan se vraća na čelo stranke

Izvršno vijeća AK Partije danas je održalo sastanak u sjedištu stranke i donijelo odluku o obnovi članstva u stranci Recepu Tayyipu Erdoganu i organiziranju vanrednog stranačkog kongesa

Rukovodstvo turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) jednoglasno je usvojilo odluku o obnavljanju članstva u stranci turskog predsjednika i osnivača te stranke Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršno vijeća AK Partije (MKYK) danas je održalo sastanak u sjedištu stranke u Ankari, kojim je predsjedavao predsjednik stranke i turski premijer Binali Yildirim.

Glasnogovornik AK Partije Yasin Aktay nakon sastanka je saopćio kako su članovi vijeća jednoglasno izglasali odluku da se sutra upriliči novi sastanak u sjedištu stranke na kojem će biti obnovljeno članstvo u stranci turskog predsjednika Erdogana.

“Na današnjem sastanku je donesena i odluka o organiziranju trećeg vanrednog kongresa AK Partije za 21. maj“, kazao je Aktay.

Ističući kako je kongres AK Partije odveć u pripremi, Aktay je kazao da će na kongresu biti održani i izbori za rukovodeće organe stranke, a planiran je i izbor turskog predsjednika Erdogana na poziciju predsjednika te stranke.

Erdogan je AK Partiju napustio u augustu 2014. godine po izboru na funkciju predsjednika države, a nedavno održani referendum na kojem su turski birači podržali provedbu ustavne reforme omogućava Erdoganu vraćanje u stranku.

Ustavna reforma u Turskoj predviđa prelazak sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanje u zemlji i omogućava predsjedniku države da bude i aktivni član političke partije, što do sada nije bio slučaj.