ALARMANTNO: Sve veći broj oboljelih kakanjaca od različitih vrsta karcinoma!

Udruženje „Ona je svjetlost“ Kakanj – oktobar mjesec u znaku preventive

U Kaknju je u 2016. godini bilo registrovano 244 oboljelih od različitih vrsta karcinoma. Najčešći je rak dojke, od kojeg se prema podacima Doma zdravlja, liječilo 50 žena u prošloj godini. Liječenje je uspješnije i lakše ukoliko se rak dojke otkrije u ranom stadiju a podizanju svijesti o tome je posvećen mjesec oktobar.

U oktobru zdravstvene ustanove i udruženja nastoje poslati poruku svim ženama da se informišu te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda.

Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze jer se prekasno počne sa liječenjem kada se rak već proširio.

„Nije isto postaviti dijagnozu u prvom, drugom, trećem, četvrtom ili inoperabilnom stadijumu. Uglavnom se žene jave u ovim poodmaklim stadijumima. A zašto? Ne rade samopreglede, ne rade preventivne preglede, ne dolaze na predavanja. Nema sela da ja nisam otišla i nije jasno da u selima gdje ima 400 kuća da na predavanje dođe 10 ili 12 žena.

Teško je raditi besplatne preglede u tim dijelovima gdje su žene nezainteresovane i ne vode brigu o sebi a što je i najveći ponekad problem nakon razvijanja bolesti. To ću ja formulisat na izraz da je to „nehat“ i ne briga žena za vlastito zdravlje. Neko kaže da ga je strah,a da Vam kažem pa svakog je strah i mene je strah ove bolesti, nema tog ko može biti i ostati ravnodušan, a onda im kažem ja da treba da treba da ih bude strah ako ta bolest bude u poodmakloj fazi jer ako se bolest otkrije u početnom  stadijumu, izliječenje je 99%.“, izjavila je DR. Muvedeta Lemeš – predsjednica udruženja „Ona je svjetlost“ Kakanj.

Ljiljana Franjičević je bila naš sagovornik koja je bježala od istine. Upozorena je na sistematskom pregledu, ali ignorisala je problem misleći da če sam nestati. Nažalost, nije nestao i napredovao je do četvrtog stadijuma kada se Ljiljana osvijestila i potražila liječničku pomoć  i priznaje danas da je imala veliku sreću što se izliječila.

„Ja sam jedna od izliječenih žena od karcinoma dojke s tim da je to bilo već u poodmakloj fazi. Sama sam kriva što se nisam obazirala nakon upozorenja na sistematskom pregledu. Što je ranije otkriveno prije če se sanirati i manje će biti poblema. Izbjegla bi tako i kemoterapije i začenja da sam na vrijeme otišla i riješila svoj problem“, otkrila nam je sagovornica.

Redovan pregled koji uključuje samo pregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojke, rak dojke može se otkriti u ranom stadijumu kada su šanse za izliječenje mnogo veće.

„Ja ne znam kako bi to natjerala žene, ne može se to mislim i objašnjavam im da pođu da razmišljaju jer Bog im je dao razum da razmišljaš da lijepo izgledaš. Mislim da je svijest nedovoljno razvijena jer ako žena nije zdrava ona ne može da učestvuje u tom svom životu. Danas nema razlike jer oboljevaju žene i od 20 ali od 40 godina i vjerujem da  se žene mogu podić i počet da se brinu o sebi“, završila je DR. Lemeš.

Podatci iz Doma zdravlja Kakanj pokazuju da se broj oboljelih od različitih vrsta karcinoma povećava. Prošle godine su otkrivena nova 44 slučaja a samo u prvih šest mjeseci ove godine taj je broj premašen. Od početka ove godine 45 kakanjaca je dobilo dijagnozu karcinoma što je više nego alarmantan podatak koji ukazuje na neophodnost preventivnog djelovanja i preventivnih pregleda.

(prilog NTV IC KAKANJ)