“Amele, Amele… mi te volimo…”: Kakanjci priredili spektakularan doček za Tuku

Kakanj, rodni grad našeg najboljeg sportiste Amela Tuke, bio je danas premalen da primi sve one koji su došli ispred Općine da pozdrave osvajača srebrne medalje sa Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi.

Više od hiljadu najvjernijih fanova okupili su se na jednom mjestu u želji da vide i čestitaju svom sugrađaninu najveći uspjeh koji je jedan sportista ostvario od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Amele, Amele… mi te volimo…“, čuli su se povici ispred pozornice na kojoj je bio viceorvak svijeta iz Katara.

Na ulazu u Kakanj dočekao nas je veliki natpis na bilbordu “Amel – svjetski, a naš“, čime su poželjeli dobrodošlicu Tuki, čija je porodična kuća u naselju Modrinje udaljena 14 kilometara od centra grada gdje je održana svečanost.

“Ja sam vaš”, kazao je Tuka na početku obraćanja građanima i, kao i na dočeku u Sarajevu, kazao da je ovo medalja za njegov narod, a onda se sjetio kako su zajedno slavili i bronzu koju je osvojio prije.

Načelnik Aldin Šljivo uručio sliku Edina Šahinovića, umjetnika iz Kaknja, te novčanu nagradu od 10.000 KM.

“Pišemo zajedno historiju sporta. Drago mi je što sam ovdje”, poručio je euforičnim Kakanjcima, a onda ih je pozvao na atletski stadion u Zenici večeras “da se zajedno družimo, proveselimo”.

Tuka je iskoristio priliku i ponovo se zahvalio porodici, rodbini i sugrađanima, dodajući da je ponosan na podršku koju je imao tokom prvenstva.

“Divni su ljudi ovdje i to je ono što me vraća u ovaj grad. Osjećam se lijepo, hvala vam puno. Hvala”, riječi su Tuke.

Program u Kaknju vodio je naš slavni TV komentator Sabahudin Baho Topalbečirević, koji je s Tukom razgovarao o svemu u Dohi. Tuka je ponovio izazove s kojima se suočio prije utrke, pogotovo zdravstvene, a onda je ponovo zahvalio svom Kaknju koji mu je pružao podršku čak i kad nije bilo medalja…

Torta za heroja nacije - undefined
Foto: Radiosarajevo.ba: Torta za heroja nacije

Podsjetimo, Tuka je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio drugo mjesto u utrci na 800 metara.

Nakon Sarajeva i Kaknja, svečanost povodom Tukinog uspjeha seli se u Zenicu, gdje je večeras u 20 sati centralna manifestacija, na stadionu Atletskog kluba, na kojem je Amel trenirao na početku svog šampionskog pohoda.