Amina Tuka ispunila životnu želju: Hidžab je oduvijek bio dio mene

Porodica Tuka početkom ove godine postala je bogatija za još jednog člana. Nakon dječaka Davuda koji je rođen 2020. godine, Amina je u martu na svijet donijela kćerkicu.

Ove godine, još jedna radost u porodici Tuka. Naime, Amina je dan uoči Kurban Bajrama donijela odluku da stavi svoju krunu – svoj hidžab.

Islam je bio i ostao stub moga odrastanja i općenito stub i moga života. Svoje prve sure sam naučila od svojih roditelja, a poslije sam svoje znanje proširila u mektebu te naučila prve harfove od moga mualima hafiza Safeta ef. Husejnovića, i na kraju uspješno položila sve hatme u našoj Sejmenskoj džamiji u Zenici – kaže Amina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da što je naučila u mektebu, a što i danas uči od svoga supruga, svojih roditelja i iskrenih prijatelja, pokušava da slijedi i praktikuje koliko može i u skladu s vremenom u kojem živimo.

– Moja želja za pokrivanjem se javila u mom djetinjstvu, upravo kad sam i učila svoje prve sure te prvi put i osjetila tu posebnu ljepotu te čarobnu energiju koju Islam nosi. Zapravo, odluku da stavim maramu sam donijela na dan uoči samog Kurban Bajrama. Htjela sam da ispunim obavezu kojom me Gospodar zadužio, kao žena koja vjeruje u sve principe koje Islam zastupa – ističe Amina za portal Hanuma.ba.

Nagrađivani profil prozora Elegant utjelovljuje moderan dizajn i vrhunske performanse. Birajte između čak 50 boja.

Upitana šta je u konačnici u srcu presudilo u ovoj odluci koja je i jedna od najvažnijih u životu jedne muslimanke dodaje.

Sve moje dileme vezane za maramu sam vremenom kroz svoje odrastanje otklonila, tako da nisam puno razmišljala nego sam taj dan u srcu odlučila da sam spremna da marama napokon bude dio mene, kao što sam i prirodno osjećala uvijek da to i jeste. Sada iz ove perspektive, mogu reći da mi je marama donijela poseban osjećaj sigurnosti i zaštite, osjećaj mira i unutarnje duhovne slobode – navodi.
S obzirom na to da je Amina donijela jednu važnu životnu, a njoj veoma bitnu odluku, govorila je i kako su njeni najbliži reagovali, a ponajviše suprug Amel.

Čak i prilikom našeg upoznavanja, Amelu sam odmah skrenula pažnju da je moj život zasnovan na principima vjere i da imam namjeru kroz život da se i pokrijem, što je on i tada sa oduševljenjem prihvatao. Moj Amel je stalno govorio da je uz mene i da sam ja slobodna da donesem takvu odluku sama i da vjeruje u mene i moje izbore. Na taj dan kada sam to javno i obznanila bio je veoma sretan i pokazao još veće poštovanje prema meni, te mi dao bezuvjetnu podršku. Na reakcije okoline gledam samo kroz pozitivnu prizmu, kao i u svemu, tako da mogu reći da sam čula i vidjela samo pozitivne komentare i veliku podršku, kako naše porodice tako i okoline a i iskrenih prijatelja. Danas osjećam neizmjernu zahvalnost na Uputi – rekla je Amina.

Govorila je i koja bi njena poruka bila svim djevojkama, ženama, koje bi željele staviti hidžab, ali iz određenih razloga imaju strah kako će okolina reagovati ili nekih drugih razloga koji ih sprečavaju u njihovoj odluci.

Uvijek kada sam osjećala strah, išla sam prema njemu osluškujući svoje srce i sa najjačim oružjem protiv straha a to je dova. Tako sam uradila i u svom slučaju a tako bih savjetovala da urade i sve ostale djevojke i žene koje imaju želju da stave svoju maramu – poručila je Amina.