Apple je “ukrao” iPhone ime

iphone-6

iPod i iMac su imena prozvoda koja su izmišljena od strane kompanije Apple i pod ovim nazivima ti proizvodi su pušteni u tržište. Kada se radi o imenu iPhone, stvari su malo drugačije.

Telefoni pod imenom iPhone, postojali su mnogo prije nego što je kompanija Apple lansirala svoj iPhone 2007. godine.

Prvi iPhone uređaj je predstavljen svijetu 1998. godine od strane kalifornijske kompanije InfoGear. Reklamiran je kao ”uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir”.

InfoGear iPhone je desktop telefon koji je imao veliki ekran rezolucije 640 x 480 piksela. Čak je bila uključena i Stylus olovka. Imao je QWERTY tastaturu, pristup internetu i e-mail porukama, kao i 2MB RAM memorije, dovoljno za 200 e-mail adresa. Cijena uređaja bila je 500 dolara. Za pristup internetu ste morali da plaćate dodatnu pretplatu. InfoGear iPhone je bio ispred svog vremena.

InfoGear kasnije biva prodat, preimenovan u Cisco Systems, pa se i model iPhone promijenio.

Kada je 2006. godine  Stieve Jobs predstavio iPhone, Ciscko je odmah tužio kompaniju Apple. Međutim, spor je bio okončan prije nego što je prodaja prvog Apple-ovog iPhone telefona startovala u junu 2007. godine.

Iako nisu otkriveni mnogi detalji, interesantno je to da su se Apple i Cisco dogovorili da obe kompanije mogu da koriste iPhone ime.

A.S / kakanjinfo