ARGENTINA: Otkrivena nova loza dinosaura

 

b_160714033

Argentinski naučnici su došli do fenomenalnog otkrića. Naime, otkrili su novu lozu  mesoždera dinosaura, dugu šest metara koja je živjela u području Patagonije prije 90 miliona godina.

“Mislili smo da se radi o dinosauru iz porodice Carnotaurusa ili Gigantosaurusa, ali na kraju smo otkrili posve novu, ranije nepoznatu lozu”, izjavio je paleontolog Sebastian Apesteguia u naučnom centru u Buenos Airesu pri prvom predstavljanju

2007. godine, na sjevernom rubu Patagonije, u središnjoj provinciji Rio Negro, kod grada El Chocoa, iskopan je dinosaur koji je prema patagonskom božanstvu dobio ime ”Gualicho”

Na prvi pogled je srodnik dinosaura iz porodice Deltadromerusa koja je tokom perioda krete živjela u Africi, ali ova vrsta ima dva dva prsta pri čemu je sličnija Tiranosauru.
Dinosaur ”Gualicho” je činioc linije koja se razvila u području južne hemisfere i koja također uključuje i dinosaure iz Australije.

“Mislimo da znamo sve, a onda otkrijemo posve novu lozu”, rekao je paleontolog i izjavio da će pomoći da se sazna još informacija o donisaurima mesožderima u Južnoj Americi.