Bajtarević: Ono posebno na čemu želimo akcentirati jeste lokalni ekonomski razvoj

Mirnes Bajtarević, novoizabrani načelnik Kaknja bio je gost ‘Vijesti u 7’ na Hayat televiziji.

Koji su Vaši planovi kada govorimo o razvoju Kaknja, kako namjeravate opravdati povjerenje građana?

Stranka demokratske akcije već niz godina, niz izbornih ciklusa našim građanima nudi program koji radi i koji kontinuirano ima svoj proces. Tako smo i ove godine na ovim izborima ponudili program koji se zove „Kakanj na prvom mjestu“ u kojima smo stavili sedam ključnih ciljeva i preko 180 različitih aktivnosti koje moramo uraditi da bi naš Kakanj učinili još boljim i još razvijenim.

Svakako da je to bezbijednost naših sugrađana, zatim izgradnja infrastrukturnih objekata, komunalne infrastrukture, saobraćajne i slično. Ali ono posebno na čemu želimo akcentirati jeste lokalni ekonomski razvoj. Općina Kakanj već niz godina ima najbolje poticajne programe u Bosni i Hercegovini i svakako da želimo unaprijediti i postojeće i graditi nove poticajne programe kako bi povećali broj zaposlenih u našem gradu i kako bi oživjeli privredu Kaknja.

Kakanj je poznat kao industrijski grad i do sad je sve bilo naslonjeno na tri velika subjekta koji su stubovi našeg razvoja, to je Rudnik mrkog uglja Kakanj, Termoelektrana i Tvornica cementa Kakanj. Svjesni smo da se i u tim sektorima mijenjaju stvari, da i oni vrše određene rekonstrukcije, reorganizacije svoga poslovanja, naravno to je nešto što nema direktne veze s općinom Kakanj ali se mi kao partneri tim preduzećima želimo pomoći i uključiti.

Ono što želimo raditi jeste različite poticajne mjere kroz budžet koji imamo na raspolaganju, gdje želimo početi mijenjati i svijest naših građana ali i jačati privatnu inicijativu. Mi proteklih 15-ak, dvadeset godina imamo zaista veliki broj respektabilnih privatnih kompanija u Kaknju koje se razvijaju, povećavaju svoje poslovanje a u skladu s tim povećavaju i broj zaposlenih.

Želimo sve slobodne naše prostore koje imamo da li se radi o zemljištu ili nekim drugim prostorima ponuditi investitorima domaćim i stranim a sve s ciljem da povećamo broj uposlenih u našem Kaknju.