Bakir nakon odbijanja zahtjeva za reviziju presude: Sud u Hagu je donio političku odluku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Međunarodni sud pravde u …

Haagu donio je političku odluku, a ne pravnu jer se u pismu nije pozvao na svoje dokumente.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je danas zahtjev za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije).

Kako je navedeno Sud je razmotrio mišljenje članova Predsjedništva BiH, koje su iznijeli u pojedinačnim pismima, te zaključio kako odluku o podnošenju zahtjeva nisu donijela nadležna tijela, uime BiH kao države, glede zahtjeva za reviziju te presude.

Pojasnio je da legitimnost agenta BiH pred ovim sudom Sakiba Softića ne bi bio sporan da se Sud pozvao na svoj Statut i dokumente.

– Učinili smo sve da se istina i pravda zadovolje i u budućnosti će se činiti sve da nepravda ne nadjača, zaključio je Izetbegović, najavljujući da će se u narednim danima biti odlučeno kako će se dalje postupati u ovom slučaju, javlja Fena.