Balkanska liga će dobiti podršku UEFA, a prvaku plasman Lige prvaka!

balkanski klubovi

Dve i po decenije prošlo je od momenta kada je na prostoru bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije izbio građanski rat koji je brutalno razorio sve ono što su narodi šest zemalja godinama stvarali.

Jedna od tvorevina koje su nastale u paklu građanskog rata bila je i nekadašnja Prva fudbalska liga koja je po kvalitetu bila u rangu sadašnjih “liga petice”.

Želja da najbolji fudbalski klubovi sa prostora bivše SFRJ ponovo zaigraju u istoj ligi promiče kao lajtmotiv godinama unazad ali sve do sada nije bilo konkretnih poteza koji bi doveli do formiranja Regionalne Ex-Yu lige.

Izgleda da se, kako to obično biva na ovim prostorima, ponovo čekao “strani faktor” odnosno podrška UEFA koja je sada voljna da pomogne formiranje Balkanske lige u kojoj bi učestvovalo 12 klubova iz bivše Jugoslavije.

“Blic” saznaje da će Unija evropskih fudbalskih federacija pomoći takvu ligu sa 3 miliona evra i da će prvaku biti obezbeđen direktan plasman u Ligu šampiona!

Srbija i Hrvatska bi imale najveći broj predstavnika (tri i četiri) u novoformiranoj ligi, dva kluba bi dala BiH, dok bi po jednog predstavnika imali Slovenija, Crna Gora i Makedonija.

Još uvek nije poznato kako bi samo takmičenje bilo organizovano jer se očekuje da se prvo odigraju nacionalni šampionati u pomenutim državama, pa da tek onda krene borba za naslov regionalnog prvaka.

Načelni plan UEFA jeste da liga zaživi od naredne sezone (2017/2018) ali se ne pominje kako bi bio rešen problem navijača koji bi mogli da budu glavna prepreka da kompletna priča bude uspešna.

sportske.net