Bašić: Budu li dokumenti sa Skupštine ZDK-a ispravni, uputit ću apelaciju Ustavnom sudu FBiH

Nastavak prekinute jučerašnje konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona te sami čin izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg od nove parlamentarne većine u tom kantonu, mogao bi rezultirati upućivanjem apelacije Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti postupka – izjavio je Feni premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Bivši predsjedavajući i novi predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić, koji je do prekida vodio konstituirajuću sjednicu 9. saziva Skupštine, prekinuo je sjednicu zbog činjence, kako je objasnio, da Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Međutim, 18 zastupnika nove parlamentarne većine – po pet zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad i Socijaldemokratske partije BiH, zatim po tri zastupnika kolalicije Demokratske fronta/Građanski savez i Naroda i Pravde te po jedna zastupnica Naše stranke i Narodnog evropskog saveza, odlučili su nastaviti sjednicu te za predsjedavajućeg izabrali Dejana Kovačevića (NiP), za prvog zamjenika Gorana Bulajića (DF/GS), a za drugu zamjenicu Behiju Kulović (NS).

U nastavku sjednice u sali nisu bili prisutni zastupnici Stranke demokratske akcije (11), koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (tri), Saveza za bolju budućnost BiH (dva) te jedan zastupnik NES-a.

-Prema informacijama s kojima ja raspolažem, prema dopisima koje sam dobio od Stručne službe Skupštine ZDK, sekretar Skupštine ZDK obratio se policiji za policijsku zaštitu. Uputio je dopis i Kantonalnom tužilaštvu ZDK, OHR-u i predstavnicima Evropske unije u BiH. U jednom aktu, mislim u aktu prema Tužilaštvu ZDK, u zadnjoj rečenici moli i poziva i premijera ZDK da, u skladu sa svojim ovlastima, uputi apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH. Prema Ustavu FBiH i Ustavu ZDK, premijer kantona jedini je ovlašten da podnosi apelacije prema Ustavnom sudu FBiH – naveo je Bašić.

Najavio je kako će “učiniti sve da dođe do akata koji su usvojeni na nastavku jučerašnje sjednice” te će postupiti prema zahtjevu skupštinske Stručne službe.

-Ukoliko oni budu formalno-pravno ispravni – ovjereni i protokolisani od Stručne službe, uložit ću apelaciju. Poslati ću zahtjev prema Ustavnom sudu FBiH, naravno s privremenom mjerom – kaže Bašić.

Osim što je već prekinuta sjednica nastavljena, posebno je sporan izbor Behije Kulović koja na Klubu Bošnjaka nije dobila natpolovičnu većinu glasova te što su je u nastavku sjednice izabrali zastupnici nove parlamentarne većine, a ne Klub Bošnjaka.

Zbog toga što su, po njegovoj ocjeni, “na najgrublji mogući način prekršili sve važeće propise” i suprotno svim propisanim procedurama “neustavno i nelegalno nastavili prekinutu sjednicu Skupštine ZDK” te “mimo svih propisa pravila i procedura donijeli određene odluke”, sekretar Stručne službe Skupštine uputio je danas, između ostalih, zahtjeve za zaštitu Tužilaštvu ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK.

-Realno je očekivati da se danas u toku dana, u prostorijama Stručne službe, pojavi ta grupa poslanika i da silom pokušaju preuzeti kabinet predsjedavajućeg, da silom pokušaju otuđiti pečat SZDK i njime ovjeriti spomenute neustavno i nezakonite donesene akte, što predstavlja jednu vrstu državnog udara, odnosno nasilnog preuzimanja vlasti u ZDK – navodi se između ostalog u dopisu upućenom MUP-u ZDK.

Portparol MUP-a Elvedin Fišek potvrdio je da je Policijska uprava 1 Zenica zaprimila taj dopis te da su izvršili provjere.

-Utvrdili smo da nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira, ali smo pojačali policijsku zaštitu prostorija Stručne službe Skupštine. Zgrada u kojoj su smješteni Vlada i Skupština ZDK svakako ima 24-časovnu policijsku zaštitu, ali smo zbog svega opredjelili još jednu našu patrolu – kazao je Fišek.

FENA