BiH ide u reviziju presude protiv Srbije

U Sarajevu je danas održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, a odlučeno je da BiH pokrene reviziju što je potvrdio i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, piše Patria.

On je kazao da je upoznao skup kojem je prisustvovalo 50-ak članova političke, pravne, akademske zajednice sa bitnim elementima za reviziju i da je izražena podrška.

– Predsjedništvo BiH svojom odlukom 2002. godine je imenovalo Sakiba Softića za agenta u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Predsjedništvo je dalo punomoć da preduzima sve pravne radnje. Jedna od njih je i podnošenje aplikacije za reviziju presude.

Moj odgovor svima onima koji tvrde da se radi o vaninstitucionalnom odgovoru je sljedeći: To nije tačno. Ko tvrdi da Softić nema legitimitet, taj neko to mora dokazati pravnim argumentima. Argumenata nema – kazao je on.

Softić je uložio napore za prikazivanje novih dokaza uz pomoć ekspertnog tima te su aplikaciju za reviziju utvrdili vrhovni stručnjaci.

– I najveće države bi poželjele ovakav tim, a pozavidjele bi BiH na aplikaciji – ocijenio je dodavši da Softić ima njegovu bezrezervnu podršku.

Izetbegović je kazao da revizija presude može izazvati krizu u odnosima Bošnjaka i Srba u BiH, ali da ne očekuje tešku krizu.

– Ovime nikome ne oduzimamo pravo, istina treba svima – pa i onima koji se odupiru.

Kazao je da će tu istinu pisati nepristrasne međunarodne sudije, te da revizija nosi rizik.

– Odustajanje od revizije zarad političke stabilnosti nanijela bi štetu dignitetu žrtava – kazao je Izetbegović.

Na kraju konstatovao je da se život u BiH može graditi i izgraditi za dobrobit sva tri konstitutivna naroda.

Predsjednica Fondacije ”Pravda za BiH” Fadila Memišević kazala je da je odlukom o reviziji presude protiv Srbije za genocid – misija uspjela.

– Moram da kažem da smo u našoj misiji uspjeli. Mi smo finansirali našu tužbu i ostalo je još nešto sredstava da finansiramo reviziju. U ovih deset godina od presude kojom nismo bili zadovoljni, puno smo radili u fondaciji. Svi članovi UO su volonteri, ali smo radili permanentno. Imali smo jako dobru saradnju sa kabinetom gospodina Izetbegovića, posebno u posljednje dvije godine – kazala je ona.

– Ova tačka je prelomna za BiH a to je ovo što smo danas čuli. Govorili smo jednim glasom, glasom podrške. Današnji skup je govorio jednim glasom – dodala je Fadila Memišević.