BiH opet prekrivena snježnim prekrivačem, narednih dana bez velikih minusa

Nakon iznimno niskih temperatura koje su se spuštale i do 25 celzija ispod nule od jučer je u BiH nešto toplije vrijeme praćeno kišom, snijegom i jakim vjetrom. Sarajevo, kao i drugi bh. gradovi, jutros su osvanuli pod snježnim prekrivačem.

ekk0p9qppgat85i5ayx

U BiH se, zbog snijega na putevima jutros saobraća usporeno na većini putnih pravaca. Posebno otežano je na dionicama u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima. Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na kolovozu, pa iz BIHAMK-a pozivaju vozače na pojačan oprez.

Veliki minusi i snijeg građanima BiH prouzrokovali su mnoge probleme, a zbog obilnijih padavina i olujnih udara vjetra u petak je izdato crveno upozorenje.

Zbog velike hladnoće posljednjih dana su se na rijekama i jezerima širom naše države stvorile sante leda, te smo svjedočili nesvakidašnjim prizorima zaleđenih tokova rijeka od Sane do Drine.

Temperatura je tek jučer prešla u plus, a to je građanima prouzrokovalo dodatne probleme jer je uslijed topljenja leda na više lokacija došlo do pucanja vodovodnih cijevi.

Danas u Bosni i Hercegovini e pretežno oblačno vrijeme sa kišom i snijegom, a slično vrijeme bi se trebalo zadržati i narednih dana.

Prema podacima Federalnog hidromoeteorološkog zavoda danas će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područija, a u Hercegovini oblačno uz postepeno razvedravanje.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima u Hercegovini sa kišom i susnježicom, a u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne sa snijegom. Najviša dnevna temperatura od -4 do 1, na jugu od 2 do 5 stepeni.

Oblačno vrijeme nas očekuje i početkom sedmice. U Bosni će u ponedjeljak biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, a u Hercegovini kiša. Najviša dnevna temperatura kretat će se od -5 do 1, na jugu od 2 do 5 stepeni.

(agencije)